Puur natuurlijk kokenDe meeste groente is tegenwoordig het hele jaar te koop. Vraag mij niet wat lente-, zomer-, winter- of herfstgroenten zijn, want ik weet het niet. Nou ja, dat geldt natuurlijk niet voor alles, want ik snap dat aardbeien in de winter niet in Nederland groeien, maar het zal ongetwijfeld herkenbaar zijn. We zijn met z’n allen flink verpest door de supermarkten die het jaar rond hetzelfde assortiment lijken te hebben. Bij mij, en met mij vele anderen, groeit het verlangen om weer volgens de seizoenen te gaan eten. Lang leve het kookboek Puur natuurlijk koken van Tom Hunt.

Eet volgens de seizoenen

Tom Hunt is voorvechter van het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten. In zijn kookboek Puur natuurlijk koken vertelt hij hoe je door het gebruik van seizoensgebonden producten niet alleen gezonder kunt eten, maar ook veel minder gaat verspillen en daarnaast ook nog eens geld bespaard. In zijn boek neemt hij per jaargetij de seizoensproducten onder de loep. Naast drie eenvoudige basisbereidingen, volgen er steeds drie wereldgerechten die worden aangevuld met variaties daarop evenals ideeën om restjes te verwerken. 

Nuttige informatie en tips

Per groentesoort voorziet Tom Hunt je van een heleboel nuttige informatie en tips. Wat mij vooral aanspreekt zijn de ideeën om restjes te verwerken. Sommige suggesties zijn open deuren, maar er zijn ook volop tips die bij mij het ‘oh ja’ gevoel oproepen. Een ander groot pluspunt van Puur natuurlijk koken is de vormgeving. De foto’s zijn geweldig en al bladerend door het boek denk ik bij iedere foto: Ja, dit wil ik maken. Als ik het vervolgens zelf maak, wordt het nooit zo als op de foto, maar hé, als de combinatie van ingrediënten maar goed smaakt en dat doet het. 

Pompoentaart met kardemom en ahornsiroop

PompoentaartLekker gemaakt door de fantastische foto van de pompoentaart met kardemom en ahornsiroop ben ik daarmee als eerste aan de slag gegaan. Het recept is duidelijk omschreven en goed te volgen. Belangrijker nog: de smaak is prima. Naast pompoensoep en stamppot met pompoen een prima afwisseling. Vooral in combinatie met de bodem van noten een gerecht waar je van door blijft eten. Als je een hele taart maakt voor twee personen heb je meer dan genoeg, maar dat is zeker niet erg. Ook koud smaakt het prima! 

Aanwinst voor de boekenkast

Ik kan lang en breed gaan schrijven over het kookboek, maar blader er vooral zelf eens doorheen. Als je, net als ik, ook liever meer volgens de seizoenen wilt eten en ook het thema duurzaamheid je aanspreekt, dan kun je het bladeren door het boek overslaan en Puur natuurlijk koken gewoon aanschaffen. Het is niet alleen een mooie uitbreiding van je kookboekenverzameling, maar brengt je ook weer terug naar de basis en laat zien dat puur natuur ook prima is. 

Puur natuurlijk koken
Tom Hunt
Prijs: 24,95 euro
Good Cook Publishing
ISBN 9789461431165