Hoe bewust ga jij om met wat je eet en wat voor invloed dat heeft op de wereld? Eet jij biologisch, duurzaam, vega of vegan? Ik vind het best een dingetje. Je moet natuurlijk altijd doen wat bij je past en waar je je goed bij voelt, maar waar trek je de grens?

Biologisch eten

Dafne stadslandbouwIn supermarkten worden steeds meer biologische producten verkocht. Een mooie ontwikkeling, maar voor mij persoonlijk betekent dat niet dat ik automatisch kies voor de biologische variant. Wat mij tegenhoudt? In veel gevallen de prijs. Ik vind het prijsverschil met ‘normale’ producten in veel gevallen te groot. En in hoeverre is biologisch echt biologisch? 

Biologische winkel

Ik hoor en lees aan de ene kant verhalen over bestrijdingsmiddelen die in de grond verdwijnen en ook biologische gronden ‘besmetten’. Aan de andere kant wil ik de claims van producten graag geloven. Hoe ik dan toch mijn steentje bijdraag? Door toch met enige regelmaat naar de biologische winkel te gaan en voor bepaalde producten wel voor de biologische variant te kiezen. 

Hoe duurzaam ben ik?

Ik ben me de laatste tijd wel steeds meer bewust van het feit dat mijn aardbeitjes uit Egypte een lange weg af moeten leggen voordat ze in mijn kwark belanden. Om maar een voorbeeld te noemen. En dat terwijl de Hollandse aardbeien ook prima zijn. Alleen zijn die maar een bepaald deel van het jaar verkrijgbaar. Op het gebied van duurzaamheid draag ik onder meer mijn steentje bij door groente uit het seizoen te kiezen. Mooier nog: door mijn groente lokaal te kopen. In Arnhem zijn er gelukkig plekken waar dat kan. En dan mag je het nog zelf uit de grond halen ook. 

Vergroten bewustzijn

Groente stadslandbouwIk vind dat een goede manier om me bewuster te worden van waar groenten vandaan komen, in welke tijd van het jaar ze groeien en vooral hoe het groeit. Jaren geleden heb ik groentetassen gehad. Dan stond er elke week een tas met groente klaar en at ik grotendeels ook van de seizoenen. Eigenlijk wil ik dit wel weer aanschaffen, maar ben in Arnhem nog een beetje zoekende naar de aanbieder die het beste bij mij past. De ene keer zijn de ophaaldagen niet handig, de andere keer is het toch net iets te ver weg. Maar dit staat nog wel hoog op mijn lijstje. 

Vega of vegan

De laatste tijd ben ik me ook steeds meer gaan verdiepen in vegetarisch en veganistisch eten. Laat ik bij voorbaat eerlijk zeggen dat ik nooit 100% vega of vegan kan en wil zijn. Ik hou teveel van mijn eitjes en een stuk vlees of vis op z’n tijd. Toch schaf ik steeds vaker kookboeken aan over vega of vegan. Waarom? Omdat de ingrediënten en soorten gerechten mij aanspreken. En je door het maken van deze gerechten onbewust vega(n) eet en bijvoorbeeld vlees niet eens mist in je gerechten. Dit is voor mij een goede tussenweg om toch een steentje bij te dragen aan het verminderen van de negatieve gevolgen van het eten van dierlijke producten. 

Facebookgroepen volgen

Ik volg een aantal groepen op Facebook over met name vegan eten en daar leer ik best veel van.  Wat bij mij wel het ene oor ingaat en het andere heel snel weer uit, is al die mensen die zeggen: ik heb de docu What the Health (over de gezondheidseffecten van vlees- en zuivelconsumptie) gezien   en ben gelijk vegan geworden. Kijk, daar geloof ik niet zo in. Als jij van de ene op de andere dag je levensstijl zo omgooit, dat kan niet goed gaan. Als je geen vlees of zuivel eet dan moet je er wel goed op letten dat je al je noodzakelijke voedingsstoffen (die je normaal uit vlees of zuivel) haalt vervangt. En dat kan als leek best lastig zijn. En of iedereen zich dit realiseert?  

En jij? Hoe bewust ben jij bezig met eten? Eet je biologisch, duurzaam, vega of vegan?

Ik ben nu drie maanden bezig met afvallen. En de resultaten mogen er zijn! Ik ben inmiddels 6,8 kg afgevallen. Het is voor mijn omgeving inmiddels goed zichtbaar en iedereen vraagt hoe ik het doe. Streng dieet? Calorieën tellen? Mijn geheim: niet meer vreten. 

Extra kilo’s

Ik sport vijf keer in de week, eet best gezond, maar toch had ik overgewicht. Voor collega’s, clubgenoten, familie en vrienden én voor mezelf (hoewel ik natuurlijk weet hoe het komt) moeilijk te rijmen. Sportief en gezond eten en dan toch wat extra kilo’s meeslepen. Ik voelde me er zelf ook niet lekker bij (kleren zaten strak, hardlopen ging minder goed, had weinig energie), dus de knop moest om. En tot dusver gaat het goed. Helaas niet (meer) zo hard als ik zou willen en dat blijft nog wel een gevecht. Ik wil mezelf niet uithongeren en gewoon sportieve prestaties blijven leveren.

Focus op gewicht

Na drie weken stond ik afgelopen week weer op de weegschaal bij Gitte van Kies-Gezond die mij helpt om op een goede manier van mijn kilo’s af te komen. In gewicht was ik slechts 0,8kg afgevallen, mijn vetmassa is afgenomen van 39,1% tot 33,3% én mijn stofwisselingsleeftijd is nog verder gezakt (van 54 naar 43). Ik ben nog steeds gefocust op het gewicht en ben dan bijna blind voor de andere resultaten, maar gelukkig is Gitte er die aangeeft dat ik op de goede weg ben. Ik wil het liefste nog 7 kilo kwijt, maar daar zal ik langer voor nodig hebben dan drie maanden. Mei 2018 heb ik als streefdatum, dus ik lig goed op schema. 

Eerlijk zijn

Vanaf het moment dat ik aan de buitenwereld heb laten weten dat ik aan het afvallen ben, ben ik ook open en eerlijk over de reden van mijn overtollige kilo’s. En dat helpt. Door erover te praten ben je je keer op keer bewust van het feit dat je dit niet meer wilt, dat je je er alleen meer slechter door gaat voelen en in een neerwaartse spiraal komt. Om je een idee te geven van de ‘smoesjes’ die ik gebruikte zet ik er vijf voor je op een rij. 

1. ‘Ik heb zin in koffie.’ 
Als we met de auto onderweg waren van of naar familie, vrienden of wat dan ook, even stoppen bij het tankstation voor koffie. Maar eigenlijk werd er door mij nooit alleen maar een kop koffie afgerekend, er lag altijd een muffin, stroopwafel of gevulde koek naast. Of nog een mooie: in een restaurant altijd koffie nemen omdat je er dan een koekje bij krijgt ...

2. ‘Ik moet echt even iets eten.’
In het aandikken van mijn ‘hongergevoel’ was ik ook een held.  Mijn hongergevoel had dan nooit iets te maken met een rammelende maag, maar altijd met de drang naar vreten. 

3. ‘Ik heb niet zo’n trek in avondeten.’ 
Nee, gek is dat als je net een paar uur eerder jezelf te buiten bent gegaan aan een rol koekjes en een grote rol Smarties. Maar ja, dat ga ik natuurlijk niet zeggen. Dus dan is het: ik voel me niet zo lekker

4. ‘Hier tanken is makkelijker.’
Tanken deed ik zo min mogelijk bij onbemande tankstations. Nee, altijd liep ik naar binnen om te betalen. En nooit liep ik naar buiten met alleen het bonnetje. Op de een of andere manier zaten er in mijn linkerhand altijd één of twee repen of koeken.  

5. ‘De 1e van de maand is een mooie datum om te beginnen.’
En laat het nou net steeds ergens halverwege de maand zijn als ik dit dacht. Tegen de tijd dat het de eerste van de maand was, was ik mijn ‘goede voornemen’ allang weer vergeten en bleef ik maar hangen in mijn vicieuze cirkel.

Altijd bezig met eten

Als eten je leven beheerst, dan ga je gekke dingen doen. Het gedrag is wel een beetje te vergelijken met dat van alcoholisten of drugsverslaafden. In mijn geval was ik altijd bezig met eten, altijd aan het bedenken waar ik wat kon eten en ik wilde altijd meer. Voor mij moet het altijd meer zijn en eten tot je over je grens bent. En nu … nu doe ik dit al drie maanden niet meer. Zo van de een op de andere dag. Hoe dat kan? Ik denk  dat daar mijn prestatiedrang om de hoek komt kijken. In mei ben ik met Gitte begonnen en hebben we een doel gesteld. Mijn prestatiedrang om dat doel te bereiken wint het dan van mijn ‘vreetzucht’. 

Het gevaar

Maar daarin schuilt ook gevaar. Nu ik minder snel afval dan voorheen merk ik dat ik sneller wil vervallen in oud gedrag en mezelf weer meer eten toesta. Het zijn geen vreetpartijen, maar ik neem wel weer wat vaker toastjes, alcohol of een minder gezond tussendoortje. Helemaal niets mis mee, maar ik moet er wel voor waken dat ik weer teveel calorieën naar binnen werk. Wat dat betreft werkt het beter als ik streng voor mezelf ben en duidelijke regels stel. Eigenlijk hetzelfde met snoepen. Als je geen snoepje neemt is er niets aan de hand, maar zodra je er eentje hebt genomen ...            

Woon je in de buurt van Arnhem en ben je benieuwd naar jouw eetpatroon? Op de website van Kies-Gezond kun je een eetdagboek downloaden. Houd dit dagboek zeven dagen bij, stuur het terug en dan ontvang je van Gitte een gratis voedingsanalyse.

Afvallen doe je voor jezelf en niet voor een ander, maar als je dan het punt bereikt dat jouw gewichtsverlies anderen op gaat vallen, dan is dat toch een mijlpaal. Ik ben nu twee maanden ‘onderweg’ en ben officieel 5,4 kg kwijt. Geen slechte score, ook als je bedenkt dat ik daarvan nog twee weken op vakantie ben geweest.

Lees meer...

Normaal gesproken is woensdag weegdag, maar niet vandaag. Ik ben namelijk op vakantie en hier is geen Gitte die langskomt met de weegschaal. Wat ik wel met jullie kan delen zijn de resultaten van de eerste drie weken. En die zijn niet verkeerd.

Zonder moeite

Mijn 'startgewicht' had ik met jullie gedeeld. Van de 76,8 kg is er nu 2,7 kg af. Voor mijn BMI betekent dat dat ik van 27,9 naar 26,9 ben gegaan. Een resultaat om trots op te zijn, met name omdat ik weinig heb moeten laten. Mijn normale eetpatroon heb ik tot dusver redelijk aan kunnen houden.

Meer water, minder koffie

Maar wat heb ik de afgelopen drie tot vier weken dan wel anders gedaan? Ten eerste niet vreten! Geen zakken chips zo snel mogelijk naar binnen werken, de ene na de andere Oreo of een half bakje eiersalade op een broodje. Op de een of andere manier had ik de afgelopen weken geen moeite om dit links te laten liggen. Wat ik verder anders ben gaan doen is dat ik minder koffie en meer water ben gaan drinken.

Gevarieerder ontbijten

En ik ben gevarieerder gaan ontbijten. At ik eerst iedere dag kwark met fruit, nu start ik de dag de ene keer met overnight oats, plantaardige yoghurt of kwark. Gitte van Kies-Gezond werkt aan de hand van een stappenplan. Eigenlijk is het een lijst met verbeterpunten. Stapje voor stapje gaan we gewoontes veranderen. Ik ben dus gestart met minder koffie drinken, want dat loopt bij mij echt soms de spuigaten uit. Veel andere punten op de lijst hebben we ook al af kunnen vinken, want ik gebruik bijvoorbeeld bijna geen suiker, drink geen frisdrank en wit brood eet ik ook nauwelijks.

Goed kan altijd beter

Blijft er dan nog wel wat over om aan te werken? Meer dan genoeg! Ik weet weliswaar wat gezond eten is, maar nu moet ik het ook nog toepassen. Gitte is daarvoor een goede stok achter de deur. Ik kan het zelf een heel eind en heb het geluk dat ik liever 'gezonde' gerechten maak dan gerechten met vette sauzen, maar iets leuk vinden en doen zijn twee verschillende dingen. Met verschillende sportieve uitdagingen in het vooruitzicht zit het voorlopig met mijn motivatie wel goed. Wel realiseer ik me dat ik na mijn vakantie wel goed aan de bak moet. De kilo's blijven er niet 'vanzelf' af gaan.

Overwinningen

Om eerlijk te zijn ben ik tot dusver best trots op mezelf. Het lukt me om mezelf onder controle te houden en om steeds betere keuzes te maken. Ik geniet in het weekend nog steeds van toastjes met brie, maar in plaats van drie pakes toast eten we nu bijvoorbeeld op een avond samen twee pakjes toast. Of van die zak chips eet ik nu een paar handjes in plaats van de halve zak. Voor mij zijn dat al hele overwinningen. Een volgend stadium is om gewoon geen brie meer op toast te nemen, maar andere snacks in huis halen. Maar dat doen we stap voor stap. Als ik nu alles radicaal om ga gooien, dan ben ik bang dat ik dit niet lang ga volhouden.

Vakantiemodus

En nu heb ik dus 2,5 week vakantie. Ook hier op de Azoren probeer ik bewuste keuzes te maken. Dat betekent tijdens het ontbijt niet twee keer naar het buffet, maar een keer. En 's avonds niet standaard drie gangen, maar ook gewoon eens alleen een hoofdgerecht of toch nog een tweede gang, maar dan een toetje delen. We wandelen hier veel en zijn lekker de hele dag op pad, dus overdag eet ik niet overdreven veel.

Energieker

Ik voel me met name deze vakantie een stuk energieker. Ik heb nog geen middagdutjes gedaan en heb aan acht uur slaap meer dan genoeg. Aan mijn lijf zie ik het verlies van de kilo's nog niet echt terug. Al merk ik wel dat mijn wandelbroeken iets minder om mijn bovenbenen gespannen zitten en ik gewoon rotsen op kan klimmen zonder dat ik bang ben dat een te strakke broek gaat scheuren. Over precies twee weken mag ik weer op de weegschaal. Natuurlijk hoop ik dat ik dan toch weer wat kilo's kwijt ben, maar als ik met hetzelfde gewicht thuiskom, dan heb ik daar ook vrede mee.

De knop is weer om. En dat voelt goed! De afgelopen jaren zat ik – als ik heel eerlijk ben – niet lekker in mijn vel. Het was me in 2014 gelukt om mijn gewicht terug te brengen naar 63 kilo, maar dat is in de loop der jaren weer opgelopen naar 76 kilo. En dat getal op de weegschaal in combinatie met mijn lengte betekent: overgewicht.

Lees meer...

Ik ben een groot liefhebber van de Italiaanse keuken. Als de kookstudio waar ik mijn kookcursus volg aankondigt een Italiaanse chef te laten overvliegen om workshops te geven, dan MOET ik daar natuurlijk bij zijn. En zo geschiedde… Nadat ik via socialmediakanalen van Kookstudio 75 al verschillende foto’s voorbij had zien komen, was het afgelopen maandag eindelijk mijn beurt.

Lees meer...