Recepten met familie, vrienden en kennissen uitwisselen via WhatsApp gebeurd in mijn omgeving steeds vaker. Even snel een foto van het recept en versturen maar. Nadeel van het op deze manier uitwisselen van recepten is dat je vervolgens in de keuken staat om het gerecht te maken en je continu met je vieze vingers aan je scherm zit om maar te kunnen lezen wat de volgende stap is. Zo vergaat het mij met het maken van de ontbijtmuffins uit het boek De snelle vegetariër van Jacinta Bokma. Inmiddels heb ik het recept zo vaak gemaakt dat ik het eigenlijk al uit mijn hoofd ken en is het een van mijn favoriete tussendoortjes geworden. In tegenstelling tot wat de naam zegt, eet ik ze dus niet als ontbijt.


Ontbijtmuffins als tussendoortje

Ik ben vaak voor afspraken buiten de deur en probeer dan altijd een verantwoord tussendoortje in mijn tas te hebben zitten. Omdat ik vaak ontbijt met fruit en ik graag veelzijdig wil eten, valt dit al af en ik kan wel repen gaan kopen, maar niets leuker dan zelf iets maken. De ontbijtmuffins zijn makkelijk mee te nemen en smaken altijd goed. Het maken kost niet zoveel werk en met 12 muffins kun je met gemak een weekje vooruit. Zorg alleen wel dat je ze tijdig uit de oven haalt. Mijn eerste exemplaren waren iets te hard en minder lekker. Wat mij betreft hoe natter nog van binnen hoe beter.
 

Ontbijtmuffins

Aantal: 12-14 muffins
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 30 minuten

 

Ingrediënten

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 100 ml amandel- of sojamelk 
  • 200 gr havermout
  • Snufje zout
  • 2 afgestreken eetlepels koekkruiden
  • 1 middelgrote wortel
  • 1 appel
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 ml ahorn- of agavesiroop
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 1 handje rozijnen
  • 4-5 gedroogde vijgen
  • 8-10 ontpitte gedroogde pruimen

 

Bereidingswijze

  • Roer in een kom de sojamelk, het chiazaad en het lijnzaad goed door elkaar en laat even staan.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Roer in een andere kom de havermout, het zout en de koekkruiden door elkaar.
  • Rasp de wortel boven de kom.
  • Schil de appel en snijd hem in blokjes boven de kom.
  • Voeg de olie, de stroop en het melkmengsel toe en roer ze samen met de rozijnen door het beslag.
  • Schep in elk vormpje twee lepels beslag.
  • Bak de muffins in het midden van de voorverwarmde oven in 25-30 minuten gaar.

 

Ook erg lekker en goed mee te nemen als tussendoortje is bananenbrood.

Welk favoriet recept van jou moet ik zeker ook een keer proberen? Laat het me weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.