Ik beken. Ik heb een zwak voor carrot cake en dan met name die van de Starbucks en die van Josephine Coffee uit Arnhem. Ooit geproefd? Onweerstaanbaar! Vandaag ga ik kijken of ik dit ook zelf kan maken!
Een van de punten op mijn wishlist is om de ultieme taart te bakken. Oefening baart kunst en dit bakavontuur zal me weer een stap dichter bij mijn doel brengen. Op internet vind je 1001 recepten en de bijbehorende plaatjes doen je bij voorbaat het water in je mond lopen. Mijn recept haal ik uit de Libelle, waar ik bij toeval een recept van een carrot cake zie staan.

Na het doen van de inkopen kan ik aan de slag. Een kind kan de was doen merk ik al snel. Het maken van een carrot cake verreist geen hogere bakkunde. Het is een kwestie van afwegen, de ingrediënten in een grote schaal gooien, mixen en in de oven zetten. Na een uur in de oven is het even geduld hebben tot de cake is afgekoeld voordat je de topping op de cake kunt smeren. Nog even in de koelkast en klaar is kees!

Het proeven is altijd het leukste gedeelte van het bakproces. Is het gelukt zoals ik voor ogen had? Ja, de carrot cake is lekker, niet zo lekker als bij Starbucks of Josephine, maar niet slecht voor een eerste keer. Carrot cake met topping is een caloriebom, maar ach, zo heel af en toe toch wel heel lekker!

Ook proberen?

Carrot cake met walnoten

8 personen

Voor de cake
500 gr geraspte wortel
300 gr lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
400 gr zelfrijzend bakmeel
1 el nootmuskaat
1 el kaneel
1 el gemberpoeder
200 gr sultana-rozijnen
2 handjes walnoten (ca. 90 gr), houd er paar achter voor de garnering
Snuf zout

Voor de topping
300 gr MonChou (op kamertemperatuur)
75 gr zachte boter
3 el vanillesuiker
250 gr poedersuiker

Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Meng alle ingrediënten voor de cake in een grote kom met een spatel door elkaar.
Vet een springvorm in van ongeveer 22cm goed in.
Knip een stuk bakpapier op maat voor de bodem, leg dit in de vorm en vet dit goed in.
Giet het beslag in de vorm en bak circa 1 uur tot de cake gaar is en een satéprikker er droog uitkomt.
Laat 10 minuten afkoelen en verwijder dan de vorm.
Roer alle ingrediënten voor de topping door elkaar tot een gladde, dikke saus.
Snijd de cake doormidden, besmeer de binnenkant met de topping en leg weer op elkaar.
Verdeel de overgebleven topping over de bovenkant en de zijkant.
Versier de taart met de achtergehouden walnoten.
Meteen serveren of zet de cake nog even in de koelkast zodat de topping kan opstijven voor een nog mooier resultaat.

Bron: Libelle nr. 46 2013