Italië is by far mijn favoriete vakantiebestemming. En niet alleen vanwege de natuur en cultuur, maar vooral vanwege de fantastische Italiaanse keuken. Dit jaar helaas geen vakantie naar dit mooie land, maar gelukkig hebben we het vakantiekookboek Italië van Onno Kleyn. Zo waan ik me op mooie zomeravonden toch moeiteloos 1.500 kilometer verderop.

Italiaans koken

De kans is groot dat het boek de eerstvolgende keer dat we naar Italië gaan in de koffer zit. We hebben namelijk nog steeds de wens om een keer geen hotel te pakken, maar agriturismo in Toscane. Een eigen plekje betekent ook zelf koken en dan bij voorkeur Italiaans. Het boek bevat een keur aan lekkere en makkelijke streekgerechten (die je overigens ook heel goed thuis kunt maken) voor op vakantie. Wat dacht je van agnello scottadito (gegrilde lamskoteletjes), pasta e ceci (kikkererwtensoep) of risotto agli asparagi (risotto met asperges). 

Vakantiekookboek ItaliëEen woordje Italiaans

Maar ja, als je zelf gaat koken op je vakantieadres, dan moet je wel boodschappen doen. En op dat moment is het fijn dat je bij de supermercato de juiste vis koopt, bij de delicatessenwinkel om de juiste producten kunt vragen en bij de wijnboer weet welke wijn je moet hebben. Ook daar voorziet dit handige boekje in. Etiketten hebben voor jou geen geheimen dankzij de handige en zeer uitgebreide culinaire woordenlijsten in zowel Nederlands - Italiaans als Italiaans - Nederlands. 

Goede voorbereiding

Het vakantiekookboek is een goede voorbereiding voor iedereen die dit of volgend jaar naar Italië afreist en al het beste van het land wil proeven. En het leuke is; de voorpret kan nu beginnen. Alvast wat gerechten maken, Italiaanse woorden leren of je verdiepen in de eetcultuur. En als je dan in Italië bent, dan past dit handige compacte boekje makkelijk in je tas en heb je het dus altijd bij de hand. Ook mooi meegenomen: de recepten zijn in 90% van de gevallen niet langer dan een kwart pagina en dat betekent geen eindeloze lijst met ingrediënten en uitgebreide receptuur. Kortom, genieten van al het moois van Italië zonder urenlang in de keuken te staan.

Vakantiekookboek Italië, Onno Kleyn, ISBN9789038804316, € 16,50

vegalicious

Het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart en ik hebben niet zo’n goede start gemaakt. Ik had me laten verleiden door de cover en de ondertitel ‘feelgood-foodbijbel met meer dan 200 heerlijke vegetarische gerechten’, maar al bladerend door het boek werd ik steeds minder enthousiast. Gelukkig is het uiteindelijk helemaal goedgekomen en kook ik nu met plezier uit dit boek. Waarom ik van mening ben veranderd?

Lees meer...

VegarabiaDe liefde voor een kookboek kan op verschillende manier ontstaan. In het geval van Vegarabia was ik al verloren na het zien van de voorkant. Natuurlijk zegt een voorkant niets over de inhoud van het boek, maar de verwachtingen waren hooggespannen. Eten uit het Midden-Oosten associeer ik bovendien niet direct met vegetarisch eten. Vraag me niet waarom, maar als ik denk aan het eten uit dit deel van de wereld dan is het een keur aan vlees en vis die op mijn netvlies verschijnt. Des te nieuwsgieriger was ik naar de inhoud van het boek. Ik ben in eerste instantie echt een 'bladeraar'. Ik blader verschillende keren zonder plan door het boek en plak stickertjes bij gerechten die ik zeker wil gaan maken.

Lees meer...

Radio Royaal EindhovenHeb jij nog tips voor een leuk restaurantje in Eindhoven? Die vraag aan een in Eindhoven wonende medeblogger leverde onder meer de naam Radio Royaal op. Een kijkje op de website en de menukaart was genoeg om daar een tafeltje te reserveren. Ons vooruitzicht: genieten van gerechten uit de Frans-Duitse keuken in het voormalige energiehuis van Philips op Strijp-S. Wauw, is mijn eerste reactie als ik de 1300m2 grote ruimte binnenstap. Industrieel design, eenvoudig, maar bij de ruimte passend meubilair en de open keuken. Mijn tafelgenoot moet het deze avond doen met mijn halve aandacht. Een oor en oog zijn voor hem, de andere helft blijft naar de open keuken kijken waar ik de koks bezig zie met het bereiden van de gerechten.

Lees meer...

Foodelicious foodboxEen aangename verrassing eind vorige week toen de pakjesman de nieuwe foodbox van Foodelicious kwam brengen. Ik had me helemaal niet gerealiseerd dat het alweer foodboxtijd was! De afgelopen maanden zijn omgevlogen zo blijkt, want deze box komt echt maar eens in de twee maanden. Ik weet niet de hoeveelste box dit inmiddels is, maar het blijft leuk. Natuurlijk zijn er ook minpuntjes, zoals het feit dat er met grote regelmaat thee, chocolade en olijfolie of azijn in de box zit. Op zich helemaal niets mis mee, maar laten dit nou net producten zijn die ik in overvloed heb en op de grote stapel worden gegooid. Nee, dan deze box. Geen thee, chocolade, olijfolie of azijn, maar wel verrassende andere producten.

Lees meer...

Hemsly en HemsleyMet sommige kookboeken is het liefde op het eerste gezicht. Andere kookboeken belanden bij mij eerst op de grote stapel om vervolgens een aantal keer opgepakt te worden, erin te bladeren en dan uiteindelijk in te lezen en uit te koken. Het kookboek Hemsley + Hemsley | De kunst om goed te koken van Jasmine en Melissa Hemsley valt in deze laatste categorie. Het 319 pagina’s tellende boek is een dikke pil met een cover vol oogstrelend mooie foto’s van hoogstwaarschijnlijk even smaakvolle gerechten die je het water in de mond doen lopen. 

Lees meer...

Puur natuurlijk kokenDe meeste groente is tegenwoordig het hele jaar te koop. Vraag mij niet wat lente-, zomer-, winter- of herfstgroenten zijn, want ik weet het niet. Nou ja, dat geldt natuurlijk niet voor alles, want ik snap dat aardbeien in de winter niet in Nederland groeien, maar het zal ongetwijfeld herkenbaar zijn. We zijn met z’n allen flink verpest door de supermarkten die het jaar rond hetzelfde assortiment lijken te hebben. Bij mij, en met mij vele anderen, groeit het verlangen om weer volgens de seizoenen te gaan eten. Lang leve het kookboek Puur natuurlijk koken van Tom Hunt.

Lees meer...