Ik ben flexitariër

Het afgelopen jaar ben ik steeds minder vlees gaan eten. Ik kan enorm genieten van een lekker beenhammetje, een goed stukje kip of een mals biefstukje, maar het hoeft van mij niet per se. Ik mis het ook niet en af en toe betrap ik mezelf er op dat ik al bijna een week geen vlees meer op mijn bord heb gehad.
Nee, een vegetariër zal ik nooit worden. Ik ga liever voor de middenweg en ben daarmee een flexitariër. Flexitariër ben je volgens Natuur & Milieu als je één of meer dagen per week (al dan geen bewuste keuze) geen vlees eet.

Op hun website www.flexitarier.nl lees je meer over dit onderwerp, maar bijvoorbeeld ook over voedselverspilling en ook leuk is het e-kookboek met recepten van Pierre Wind. Gratis te downloaden!
Vlak voor de kerstdagen deelde Natuur & Milieu 750 boxen uit met een recept en alle ingrediënten voor een compleet kerstvoorgerecht met lekkere vleesvervangers! De box bevatte vegetarische kipstuckjes en visvrije tonynsalade van de Vegetarische Slager, pijnboompitjes, een flesje balsamico, olijfolie en het recept om hier een smakelijk geheel van te maken. Ik was een van de gelukkige winnaars van de box en maakte op kerstavond de Pollo Tonato.

Vegetarische kipstuckjes en visvrije tonynsalade

Tijdens het bakken van de kipstuckjes leek het net alsof je ‘echte’ kip aan het bakken was. Eenmaal op mijn bord merkte ik wel het verschil. Ik ben gek op kip, maar bij het eerste hapje was ik er al niet kapot van. Het was een beetje taai en had niet de smaak die ik verwachtte. De visvrije tonijnsalade daarentegen at ik met smaak! Al met al was het een mooie gelegenheid om deze producten eens te proberen. Of ik het nog eens ga eten? Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Wat mij een beetje tegenstaat is dat je vegetarische alternatieven maakt, maar de gerechten dan wel (vegetarische) kipstuckjes noemt of (visvrije) tonynsalade. Waarom die verwijzing naar vlees en vis? Een vraag die overigens wel leuke discussies op gang brengt en waar ik met mijn ‘discussiepartners’ nog niet uit ben!