Weekendgevoel1In huize Van der Meer gaan we op de vrijdag vaak voor gemak. Pizza is een van de favorieten, maar als we aan het einde van een werkweek even bij willen kletsen met een borrel dan komen er tapas op tafel. Lekker brood, tapenade, wat vlees en kaas zijn eigenlijk vaste onderdelen. Willen we het onszelf helemaal makkelijk maken dan halen we alles kant-en-klaar, maar het is net zo leuk om (een deel van) je maaltijd zelf klaar te maken. In deze blog een aantal tips en recepten om in een handomdraai zelf lekkere tapas, zoals pesto en tomatentapenade op tafel te zetten. 

Salade caprese in het klein

Brood kopen we eigenlijk altijd kant-en-klaar. We hebben veel apparaten in huis, maar nog geen broodbakmachine. Je kunt stokbrood gebruiken of kleine broodjes die je eventueel in plakjes kunt snijden of neem 'normaal' brood, zoals bijvoorbeeld de Liefde en passiebroden van Albert Heijn. Ideaal voor dit doeleinde. Ter afwisseling van het brood en de vleeswaren is het leuk om een mini salade caprese te maken. Snij kerstomaten doormidden, doe er een blaadje basilicum op, gevolgd door een half bolletje mozzarella. Prikkertje insteken en eventueel nog wat olijfolie op de mozzarella gieten.

PestoRecept voor pesto

Pesto maak je in een handomdraai zelf. Maak alleen niet de fout die wij maakten door in ons enthousiasme meer dan eentje knoflook toe te voegen. Geheid dat je een aantal dagen blijft nagenieten van de pesto. Een teentje is echt meer dan genoeg.

Ingrediënten

1 flinke bos basilicum
1 teentje knoflook
2 flinke volle eetlepels pijnboompitjes
olijfolie
ong. 50 gram parmenzaanse kaas

Bereiding
Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in de keukenmachine (of gebruik de staafmixer als je daarbij ook bakjes hebt waar je de staafmixer op kunt zetten), meng dit en giet er steeds kleine beetjes olijfolie bij totdat de pesto de gewenste dikte heeft. 
Proef en voeg er desgewenst nog wat extra ingrediënten aan toe als je het idee hebt dat je wat mist.

Tip: Maak je net als ons altijd veel te veel pesto?
Vries de pesto dan in.
Hiervoor kun je heel goed ijsblokjesvormpjes gebruiken.


Recept voor tapenade met ricotta en zongedroogde tomaten


TomatentapenadeIngrediënten

150 gr ricotta
100 gr zongedroogde tomaten
3 eetlepels kappertjes, afgespoeld
½ teentje knoflook, geperst
1 eetlepel versgeperst citroensap
1 klein bosje verse peterselie, gehakt

Bereiding

Draai alle ingrediënten in een keukenmachine tot een tapenade.
Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper.

Eet smakelijk en fijn weekend!