Wat is een mooi hardloopgebied? Kan ik ergens een trailroute vinden zonder al teveel asfalt? Ik wil ongeveer 15 tot 20 kilometer lopen, maar waar vind ik een hardlooproute met deze afstand? Deze vragen schieten wekelijks door mijn hoofd. Omdat ik volgens mij niet de enige ben, deel ik op deze pagina mijn routes (gpx-bestand). En nee, het zijn niet altijd ‘unieke’ zelfgemaakte routes via bijvoorbeeld afstandmeten.nl. Ik tip hier ook bestaande (wandel)routes van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of een klompenpad en hoop je zo te inspireren bij het vinden van een route voor je duurloop. Om teleurstelling te voorkomen; routes van (trail)evenementen deel ik hier niet!

De Loenense natuur heeft me aangenaam verrast. Ik heb er de afgelopen jaren regelmatig (verschillende afstanden) gelopen. Het start- en eindpunt is strategisch gekozen in de bebouwde kom van Loenen, dichtbij hotel-restaurant Loenermark, waar we standaard neerstrijken (op het terras) voor lunch. De route gaat onder meer over de Loenermark met uitgestrekte bossen en heide. De natuur is prachtig hier en de kilometers tikken moeiteloos weg. Een gevarieerde route die niet snel gaat vervelen.

GPX-route Loenen 19,5 kilometer
GPX-route Loenen 28,8 kilometer

Uitzicht op de VeluwezoomIn welke jaargetijde je hier ook loopt, het is altijd mooi! Mijn beste herinnering: op deze plek de eerste sporen maken nadat het had gesneeuwd. We vergeten even dat het loeizwaar lopen was waarbij mijn voeten verdwenen in de sneeuw. Maar ook het lopen door en langs de bloeiende heide blijft fantastisch. En tegen het einde van de route kun je rekenen op de trouwe support van de Schotse Hooglanders. Bij helder weer geniet je van de vergezichten. De route is onverhard en afwisselend met ongeveer 150 hoogtemeters. De route lopen we regelmatig en is in de loop der jaren aangepast waarbij onder meer de wat langere saaie zandpaden het veld hebben geruimd voor meer trailwaardige paden.

  GPX-route Arnhem - Terlet

De klompenpaden zijn gemarkeerde wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Maar wat je kunt wandelen, kun je ook hardlopen! De routes zijn deels verhard en deels onverhard. De afwisseling maakt het leuk. Soms singletracks, dan een weiland dat je oversteekt om uit te komen bij een boerenerf om vervolgens richting het bos te gaan. Of met een pontje over om daarna weer je weg te vervolgen. De meeste klompenpaden hebben verschillende afstanden. Als dat nog niet genoeg voor je is, kun je altijd ook nog verschillende klompenpaden met elkaar verbinden. Ik loop de klompenpaden graag om nieuwe plekjes te ontdekken én als ik geen zin heb om zelf een route te maken of te moeten navigeren via mijn horloge.

 Lijst met klompenpaden.