Pluijmens eetbare wereldEigenlijk weet ik heel weinig over de Nederlandse eetcultuur. Ik heb altijd gedacht dat hutspot oer-Hollandse kost was, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Het waren de Spanjaarden die ons in de nacht van 2 op 3 oktober 1574 lieten kennismaken met dit gerecht. De Spaanse troepen werden deze dag gedwongen hun beleg van de stad Leiden te staken. In allerijl verlieten ze hun kamp, hun klaargemaakte eten achterlatend. De uitgehongerde Leidse bevolking deed zich tegoed aan dit maaltje, dat toen nog met pastinaak werd gegeten in plaats van aardappelen. Leuk weetje toch? 


Nederlandse eetcultuur

Nog eentje om het af te leren. Hoe zit het met kibbeling. Oer-Hollands of niet? Niet dus. Kibbeling kent zijn oorsprong in de Joodse keuken.In het nieuwe seizoen van Pluijms Eetbare Wereld staat de Nederlandse eetcultuur centraal. Vrijdag 13 maart is de eerste aflevering en René Pluijms gaat gedurende tien afleveringen onze eetcultuur ontrafelen. Is er meer dan aardappelen, groente en vlees? Hoe heeft de Nederlandse keuken zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld? Waar staan we nu, wat doet de nieuwe generatie? Wat eten wij over 30 jaar? Ik ben heel benieuwd naar de bevindingen en ontdekkingen over 'onze' eetcultuur.

De nieuwe serie van Pluijms Eetbare Wereld wordt vanaf vrijdag 13 maart wekelijks uitgezonden om 16.05 uur en op zaterdagavond na het laatste nieuws rond 00.15 uur op RTL4. Onmogelijke tijdstippen om rechtstreeks te kunnen zien, maar lang leve uitzending gemist.