Markthal RotterdamEen bezoek aan Rotterdam is voor een foodie niet compleet als je de nieuwe Markthal, de eerste overdekte marktvloer in Nederland, niet hebt gezien. Hoe nieuwsgierig ik ook was, even snel langsgaan zat er tot dusver vanwege de afstand niet in. Toen ik vorige week voor een boekpresentatie in Rotterdam moest zijn, kon ik eindelijk eens met eigen ogen zien waar iedereen al weken over praat. De Markthal opende een maand geleden de deuren en heeft al ruim een miljoen mensen getrokken.

 

Mooie plafondschildering

De Markthal is architectonisch gezien echt fantastisch. Een mooie vorm, veel licht en de plafondschildering is super. Bezoekers van de Markthal zie je dan ook rustig de tijd nemen om alles te bewonderen. Terwijl de een met een mobieltje de mooiste stukken van de schildering vast aan het leggen is, trekt de ander een professioneel fototoestel uit de tas, zoekend naar het mooiste stukje om te fotograferen. Je waant je hier in het buitenland door al die mensen die vol bewondering langs de 'kraampjes' struinen. Het aanbod is groot. Van vlees tot kaas en brood en van noten en zaden tot chocolade.

 

Eerste indruk Markthal

Markthal RotterdamIk besluit eerst eens rustig overal rustig langs te lopen om me een eerste indruk te vormen van de Markthal. Het is druk en dat is mooi voor de Markthal, maar het lijkt vooralsnog ook wel veel op het welbekende 'kijken, kijken en niet kopen'. Bij de verschillende (wijn)barretjes wordt er aan het begin van de middag al lekker genipt aan de verschillende wijntjes die al dan niet gepaard gaan met wat tapas. En dat is ook gelijk wel een van de sterke punten van de Markthal. Je komt hier niet alleen om even boodschappen te doen, maar het is ook een plek om te ontmoeten en te genieten.

 

Onder indruk van aanbod

Na mijn eerste rondje gemaakt te hebben merk ik dat ik onder de indruk ben van het aanbod, maar het wel jammer vindt dat ik er ketens als Multivlaai, Leonidas en Delifrance aantref. Dat was voor het aanbod helemaal niet nodig. Juist concepten als bijvoorbeeld De Patissier (patisserie en chocola), Arq veggie & veganfood, Monsieur Saucisson (worsten), 21 Pinchos delishop, Buutegeweun (coöperatieve vereniging van ondernemers van het eiland Goeree-Overflakkee), Family Nuts (noten, olijven, superfoods en zuidvruchten) en Le Souq (verse producten uit het Midden-Oosten) zijn in mijn ogen onderscheidend en de reden om naar de Markthal te komen. Voor de ketenwinkels kan ik ook gewoon in mijn eigen stad blijven.

 

Markthal RotterdamLekker proeven

Bij de Markthal is er ook genoeg te proeven. Je kunt gaan eten bij een van de horecagelegenheden, maar ook kun je bijvoorbeeld een puntzakje gevuld met verschillende soorten vleeswaren kopen. Juist die kleine dingen geven de Markthal voor mij wat extra's. Onder de indruk van het merendeel van het aanbod, de aankleding en de sfeer ga ik op naar mijn volgende afspraak. Wat mij betreft is de Markthal echt een aanwinst voor Rotterdam.