VarkensHet blijft een worsteling. Ik wil best biologisch vlees eten, maar vindt het dan vaak eigenlijk toch weer te duur. En dat niet alleen, ook weet ik niet goed waar het vandaan komt en of het echt wel zo biologisch en zoveel beter is. Voor kritische consumenten zoals ik zijn er gelukkig alternatieven. Via koopeenvarken.nl koop je vlees dat direct van de boer aan de consument wordt geleverd en dat bovendien ook nog eens goed betaalbaar is.

 

Verschillende soorten varkensvlees

Het principe van koopeenvarken.nl is simpel. Via de website www.koopeenvarken.nl koop je een deel van een varken. Als het gehele varken is verkocht, wordt het geslacht en krijg je een pakket thuisgestuurd met daarin verschillende producten, zoals gehakt, varkensmedaillons, rollades, twee soorten worst, speklapjes, karbonades, ongepaneerde schnitzels en hamlapjes. In totaal krijg je in gesealde porties 7,85 kilo varkensvlees thuisbezorgd. Hier kunnen 28 maaltijden (voor 2 personen) van worden gegeten. Gemiddeld kost het vlees per persoon per maaltijd 1,78 euro. Een pakket kost 99,95 euro.

 

Vlees van Heldervarkens

Maar waar komt het vlees dan vandaan? De varkens zijn Heldervarkens, een ras uit de Achterhoek. Deze varkens worden ook weleens vergeleken met het Iberico varken, wellicht gaat er dan een belletje rinkelen en kun je je iets van de smaak voorstellen. Deze varkens eten (biologische) granen, stro en gemalen maïs. Ten opzichte van andere varkens groeien ze wat langer tot ze een gewicht van 90 kilo hebben bereikt. Voor de kenners: het vlees van deze varkens is mooi gemarmerd, vast van structuur en zacht en smeuïg van smaak.

 

Varkensvlees besteld

Ik heb net mijn bestelling geplaatst en een deel van 510742 Helder varken, Winterswijk gekocht. De teller staat nu op 25% en dus moet ik nog even geduld hebben tot al het vlees van het varken is verkocht. Zodra de 100% is bereikt wordt ‘mijn varkentje’ geslacht en ontvang ik binnen twee weken het vlees thuis. Het wordt gekoeld geleverd en kan zo de vriezer in. Het vlees is dusdanig verpakt dat alle porties in één lade passen. Voordeel van het wachten op het vlees is dat ik nu alvast kan verzinnen wat ik hier van ga maken! En dat niet alleen, het is toch ook best een luxe dat het gewoon wordt thuisbezorgd.

 

Update: Het vlees is inmiddels geleverd. Keurig volgens afspraak en netjes verpakt. Op de etiketten staat precies wat voor soort vlees het is. Inmiddels hebben we de schnitzels en worsten geprobeerd en we hebben totaal geen spijt van onze aankoop. Het vlees is zoveel lekkerder dan het vlees van de supermarkt. Wij zijn maar met z'n tweeën en moeteneerlijk toegeven dat we wel even moeten wennen aan de grote hoeveelheid vlees in onze vriezer. Een volgende aankoop gaat er zeker komen, maar dan gaan we wel 'partners in crime' zoeken.