Nadat ik begin dit jaar in aanraking kwam met paleo en enige tijd zoveel mogelijk via dit principe heb gegeten heb ik de teugels de afgelopen tijd wat laten vieren. Mijn doel: een pr op de marathon was behaald en in de rustperiode begon ik langzaam weer meer te eten en stond er weer brood op het menu, kwam er vaker chips op tafel en kon ik het snoepen niet weerstaan. Ik begon in deze periode ook nog mijn eigen bedrijf en startte met een opleiding. Kortom, mijn focus lag even op heel andere zaken. Nu is het tijd om weer de balans terug te vinden. 

 

Eetdagboekjes van andere foodbloggers inspireerden mij om de draad van een bewuste leefstijl weer op te pakken. Met dit wekelijkse eetdagboekje wil ik niet alleen voor mezelf inzichtelijk maken wat ik eet, maar hoop ik jullie ook te motiveren.

 

Maandag

Ik begon de week met een duik in het zwembad. Na 60 banen te hebben gezwommen (en een kwart liter water te hebben gedronken na afloop) maakte ik thuis voor mijzelf voor het eerst een groene smoothie uit het boek 70 groene smoothies van Marjolijn van der Velde. Een fantastisch mooi boek volop informatie over groene smoothies. Ik heb de ‘theorie’ bijna gelezen en zal daarna een review schrijven voor Voedie. Voor deze maandagmorgen koos ik voor de citrussmoothie met spinazie, banaan, ananas en sinaasappel. In plaats van water voegde ik wat kokoswater toe. Na twee volle glazen kon de dag beginnen. Tussendoor dronk ik twee koppen koffie en later op de ochtend een handje noten (paranoten, walnoten, hazelnoot en amandel). Ik moet mezelf echt dwingen om voldoende water te drinken en heb dus altijd een flesje water op mijn bureau staan. Voor de lunch is het flesje (halve liter) leeg!
Lunch bestaat uit sla uit eigen (vierkante meter moes)tuin, samen met tomaat, komkommer, rode besjes (simpelweg omdat ik die al te lang heb liggen en ze op wilde maken), zalm en ei. Na de lunch staat er een gevuld flesje water op mijn bureau die deze middag leeg mag.
Als tussendoortje eet ik vier wortels, waarna ik voor de derde keer een flesje water vul en in de loop van de middag leeg drink. Het avondeten houden we makkelijk. Restjes van zondag, waaronder gehakt en gazpacho, gecombineerd met zoete aardappel. Als toetje twee kopjes koffie. De avond sluit ik af met twee koppen thee.

 

Dinsdag

Mijn ontbijt van deze ochtend staat met smart te wachten om opgegeten te worden, maar eerst ga ik een stukje hardlopen. Eenmaal terug pers ik sinaasappelen, schil ik een appel voor mijn boekweit/chia/amandelmelkprutje en voeg nog wat tahin toe. Merk dat ik iets teveel amandelmelk heb toegevoegd! Rond 10.00 uur heb ik mijn ontbijt pas op en moet dan gelijk even aan het werk. Hierdoor vergeet ik om water te drinken. Na mijn interview neem ik twee koppen koffie, maar nog steeds geen water. Het blijft lastig voor mij.
Lunch bestaat uit een salade met spinazie, komkommer, tomaat, zalm, walnoten en ei. Eerste halve liter water is inmiddels ook leeg. Als tussendoortje maak ik een sapje van rode bessen, banaan en kokoswater. De tweede halve liter water drink ik gedurende de rest van de middag leeg.
Voor het avondeten heb ik me laten inspireren door een recept uit Delicious. Geroosterde paprika, gevuld met quinoa, noten, ui, komkommer en radijs. Gerecht valt goed in de smaak! Gedurende de avond drink ik nog drie koppen koffie en een halve liter water. De zak borrelnootjes die manlief na het hardlopen pakt kan ik negeren!

 

Woensdag

Het ochtendritueel is een herhaling van maandag. Zwemmen, water en citrussmoothie. Eigenlijk is het wel de bedoeling dat je de soorten smoothies af gaat wisselen en niet steeds naar dezelfde groenten grijpt, maar mijn praktische aard wint het. Zonde om groenten en fruit die ik nog heb liggen weg te moeten gooien! Nu weet ik dat je een heleboel ook wel in kunt vriezen, maar daar moet ik nog even aan wennen. Na het ontbijt drink ik in de loop van de ochtend nog twee koppen koffie. Als tussendoortje een handje noten en water.
Als lunch eet ik twee gebakken eieren met wortel en tomaat. ’s Middags water en tussendoor aardbeien en wat ananas. Het avondeten bestaat uit risotto, een van mijn favoriete gerechten! Een glas witte wijn maakt de maaltijd compleet. Als toetje een kop koffie. Het is mooi weer en daarom stappen we ’s avonds op de fiets. Onderweg eet ik een ijsje met drie bolletjes (groene appel, banaan en peer). Bij terugkomst nog een laatste kopje koffie.

 

Donderdag

Ik begin de dag met een rondje hardlopen. Voor onderweg twee flesjes gevuld met kokoswater met ananas, aangelengd met water. Als vervanger van de sportdranken werkt dit super voor mij. Na het hardlopen pers ik sinaasappels en eet ik in de zon mijn papje van boekweit, chia, amandelmelk, tahin en appel. Na het eten nog twee kopjes koffie. Op de een of andere manier heb ik na een maaltijd altijd zin in koffie! Tussendoor het bekende recept: water.
Als lunch maak ik een salade van spinazie met zalm, noten en groente. De dressing bestaat uit honing en mosterd. Ik neem lang niet altijd een dressing over mijn salades, soms is het echt niet nodig. In de middag wederom water en als tussendoortje neem ik drie wortels en een mueslireep. Iets meer dan ik normaal zou eten, maar ik ga naar de film en kan dan pas laat eten.
Als avondeten stond een restje risotto gepland, maar we besluiten kant en klare pizza te eten met een Magnum toe. Bij deze verklaar ik deze donderdag dan ook tot de ‘het is toegestaan om vandaag te genieten van niet zo verantwoord, maar oh zo lekker eten’. ’s Avonds nog koffie en water en dan is het weer mooi geweest.

 

Vrijdag

Om 7.00 uur lig ik deze ochtend weer in het zwembad. Na het zwemmen drink ik een half flesje water leeg. Het laatste restje spinazie verdwijnt in de blender, samen met banaan, ananas en sinaasappelsap met als resultaat een groene smoothie. Na twee koppen koffie ga ik aan het werk met op mijn bureau een pot groene thee met granaatappel (zo lekker!) en een flesje water. Tussendoor een handje noten en voor lunch maak ik een gebakken ei met wortel en tomaat.
Na het eten een kopje koffie. ’s Middags drink ik weer water. Ook deze avond koken we niet, maar eten we broodjes met lekkere kaasjes, vleeswaren en salades. Dit deden we in het verleden regelmatig op vrijdag en zien we als een lekker begin van de avond. Als toetje nog een Magnum.

 

Zaterdag

Deze morgen maken we de restjes fruit op en fabriceren een smoothie. Daarna op weg naar Rotterdam. In de trein een kop koffie en een Eat Natural reep. In Rotterdam is het eerst tijd voor een drankje. Op het terras drink ik verse muntthee.
Lunchen doen we bij Buiten met brood met humus, aubergine en vleeswaren. Ik drink er een kruidenthee bij. In de middag drinken we een wijntje en genieten we van de chocolade die we bij Foodalicious hebben gekocht. Omdat ik trek blijf houden eet ik nog een boterham met kipsalade. Tijdens een boottocht genieten we van een biertje.
Avondeten doen we bij Prachtig. Drie gangen, bestaande uit carpaccio, melanzane (een van mijn favoriete gerechten deze ‘lasagne’ met aubergine) en chocolade truffeltaart. Voor onderweg in de trein nog een kop koffie.

  

Zondag

Omdat ik zaterdagavond vergeten was om mijn boekweitprutje klaar te maken en we verder helemaal geen fruit meer in huis hebben eet ik brood met beenhamsalade. Daarnaast een kop koffie en dan op weg voor een rondje hardlopen. Normaal gesproken is dit niet het meest ideale ontbijt voor het sporten, maar aangezien ik maximaal 10 kilometer ga lopen moet het lukken.
In de loop der jaren heb ik wel ontdekt wat wel en niet werkt. Zo loop ik beter op witbrood dan bruin brood en pannenkoekjes van banaan en ei werken ook niet heel goed. De laatste tijd heb ik geëxperimenteerd met mijn boekweitprutje en dat werkt wel. Voor tijdens het hardlopen heb ik kokoswater met water als dorstlesser meegenomen.
Na het hardlopen water en koffie. Als lunch eet ik een omelet. In de loop van de middag thee en een klein handje nootjes. Het avondeten bestaat uit restjes van woensdag- en vrijdagavond. Bij de McDonalds halen we nog een McFlurry als toetje. Het weekend sluit ik qua eten en drinken af met koffie.

Terugblik: In de inleiding vertelde ik dat ik weer wat bewuster wilde gaan eten. Dit is deze week slechts ten dele gelukt. Ik heb veel dingen gegeten die ik eigenlijk had moeten vervangen door wat minder calorierijke en voedzamere varianten, maar aan de andere kant ging het het grootste gedeelte van de dag wel goed. Geen snoep of chips in ieder geval! Dat is alweer winst. Dezee week nieuwe ronde, nieuwe kansen!