Voedsel met een boodschap. Ik hou er van. Tijdens het Hoogte80 Festival in Arnhem verkoopt de Keuken van het Ongewenst Dier wilde ganzenkroketten en warme broodjes gekookte ganzenborst. Initiatiefnemers Rob Hagenouw en Nicolle Schatborn noemen hun keuken ook wel een ‘signaalkeuken’. Ze willen met dit project een stukje bewustwording creëren en laten zien hoeveel voedsel we jaarlijks verspillen. Een keuken met een boodschap! Wie ook wil proeven moet snel zijn, ze zijn alleen vandaag (vrijdag) nog te vinden op het Hoogte80 Festival. Maar gelukkig in de toekomst nog op vele andere festivals en evenementen.

 

Ganzenvleeskroket

Jaarlijks worden er ruim 200.000 wilde ganzen geschoten die overlast veroorzaken voor boeren en luchthavens. De meeste van deze dieren blijven in het veld liggen. De Keuken van het Ongewenst Dier wil de aandacht vestigen op de eetbaarheid van deze diersoorten die als plaagdieren worden gezien en maakt heerlijke gerechten van dit vlees.
Ik vind het een super initiatief en heb smakelijk gegeten van de gerechten die ze serveerden tijdens het Hoogte80 Festival. En hoe raar het misschien ook klinkt om dit te eten, de initiatiefnemers hebben de producten wel dusdanig laten ontwikkelen dat het echt een lekker hapje is geworden. Naast ganzen maakt de Keuken van het Ongewenst Dier bij gelegenheid ook billetjes van muskusrat, rivierkreeftsoep uit de Amsterdamse grachten, eendenmossels, wolhandkrab en een ponyburger van drafpaarden. Ik hoop ze deze zomer nog vaker ergens tegen te komen zodat ik ook nog wat andere gerechten kan gaan proeven!