Een gezicht van bloemkool, oren van komkommer, een wortel die dienst doet als neus, tanden gesneden uit bleekselderij en oogjes gemaakt van kruiden. De deelnemers aan de workshop stop-motion laten deze middag groenten tot leven komen. Stop-motion is een filmtechniek waarmee stilstaande objecten tot leven worden gebracht. Door de beelden frame voor frame op te nemen en deze achter elkaar af te spelen krijg je de meest bijzondere effecten.

 

Voedsel met andere ogen bekeken

"Voedsel mogen jullie met andere ogen gaan bekijken dan normaal,” vertelt workshopbegeleider Tessa van Grafhorst van de Taartrovers. "Tijdens deze workshop ga je ontdekken hoe je speelt met bewegingen en vorm. Ga gewoon lekker aan de slag. Je bent helemaal vrij in wat je wilt gaan doen!”

 

Hoofdrol in de film

Op tafel liggen verschillende soorten groenten klaar om de hoofdrol te spelen in de film van de deelnemers. Er wordt gesneden en gehakt en met de minuut neemt het enthousiasme toe. Begint de ene groep nog heel eenvoudig met een enkele gesneden tomaatje, anderen gaan direct helemaal los en maken een konijn van de verschillende groenten. In miniatuurkeukentjes gaan de deelnemers aan de slag. In de pan op het vuur zit de camera, een iPad, weggewerkt waarmee het filmpje wordt opgenomen. Onder de pan een egaal grijze ondergrond die dienst doet als decor.

 

Stop-motion

Stapje voor stapje krijgen de filmpjes steeds meer vorm. Na iedere kleine beweging wordt er op een knopje gedrukt en wordt het beeldje vastgelegd. Zes beeldjes leveren een seconde materiaal op. "Goed samenwerken is belangrijk,” drukt Tessa de deelnemers op het hart. Terwijl de een de groente steeds een stukje op laat schuiven zorgt de ander dat dit keurig op beeld wordt vastgelegd. Hebben de deelnemers eerst nog twijfel over hun werk, na het zien van het resultaat wordt iedereen alleen nog maar enthousiaster en wordt er zelfs nog snel aan een tweede filmpje begonnen.

 

Direct resultaat

"Vanaf de eerste seconde werden we er vol ingetrokken,” vertelt workshopdeelneemster Marieken van den Braak. "We hebben enorm veel plezier en het leuke is dat je ook direct resultaat ziet. We hebben echt lachwekkende dingen gemaakt die eigenlijk vanzelf ontstonden.” Jessica van der Meer kwam samen met haar zus naar deze workshop. "Zij was in maart jarig en ik wilde haar iets aparts cadeau doen, eens iets anders dan een dagje sauna. Ze houdt van koken en is creatief en zo kwam ik hier uit.” De workshop wordt afgesloten met het bekijken van elkaars werk. De gebruikte groenten krijgen een tweede leven. "Neem ze lekker mee naar huis, dan kun je er soep van maken,” besluit Tessa.

Deze blog is ook verschenen op www.foodfilmfestival.nl. Ook schreef ik voor deze website Begin de dag met een papje.