Kop koffieIk ben gek op koffie. En dan geen cappuccino, latte macchiato of espresso, maar gewoon zwarte koffie. En nee, bij voorkeur geen filterkoffie, dat dan ook weer niet, maar koffie met een schuimlaagje. Verder geen eisen... Ik drink het liefst veel en vaak koffie, niet alleen thuis maar ook onderweg en in restaurants. Als ik op vakantie ben sla ik mijn kopje koffie ook niet over, al is het wel even uitzoeken wat je moet bestellen. Dat levert nog weleens leuke situaties op. Toen ik laatst in Wenen was vroeg ik om een ‘normal coffee’. De serveerster keek me aan en zei: “What is normal for you?”

 

Afkicken van koffie

In het buitenland lukt het niet altijd om lekkere koffie te vinden en dat geeft mij dan weer even de gelegenheid om af te kicken van koffie. Ik heb jarenlang veel te veel koffie gedronken. Voor mijn werk kwam ik veel bij mensen thuis en altijd stond de koffie klaar. De laatste jaren probeerde ik het aantal kopjes wat terug te brengen, maar nu ben ik weer helemaal los en betrap ik mezelf er soms op dat ik aan het einde van de dag bijna alleen maar koffie heb gedronken.

 

Nadelen van koffie drinken

Terwijl de een zegt dat dit helemaal geen kwaad kan, beweert een ander weer het tegendeel. Het wereld wijde web weet op veel vragen antwoord en als ik even Google lees ik dat koffie chronische vermoeidheid kan veroorzaken, de bloedsuikerspiegel ontregelt, slaapproblemen kan veroorzaken en dat koffie het stressniveau verhoogt. Maar ook voor de lange termijn kan het gevolgen hebben zoals een te hoog cholesterol en aderverkalking. Nu weet ik ook wel dat ik niet alles moet geloven wat op het web staat en ik heb niet gezien dat deze informatie wetenschappelijk is onderbouwd, maar toch. Als ik heel eerlijk ben voelt veel koffie drinken ook helemaal niet lekker! Hoogste tijd om op ‘koffiedieet’ te gaan.

 

Het zwarte goud

Hoewel ik niet zo zinnig ben als het gaat om het kopen van bonen, maak je manlief blij door speciale bonen te kopen. Ik proef het verschil niet moet ik eerlijk zeggen. Mij hoef je dus ook geen hele dure koffie voor te zetten, zoals de beroemde Kopi Luwak uit Indonesië (is gelijk de allerduurste koffie ter wereld), want ik slurp het weg zonder het op waarde te schatten. Weet je trouwens hoe deze koffie wordt geproduceerd? De beste koffiebessen worden gegeten door de Loewak. Het vruchtvlees wordt vervolgens verteerd, maar de pit blijft intact. De pitten komen in de ontlasting van de Loewak, worden gewassen en daarna licht geroosterd. Tsja... Doe mij maar de koffie van de grootgrutter.