Restaurant Karakter RotterdamAls ik uit eten ga, dan doe ik dat bij voorkeur bij een restaurant die werkt met biologische en duurzame producten. Restaurants waar ze een puntzak friet op tafel zetten en een lap vlees of stuk vis klakkeloos overgieten met saus, probeer ik te vermijden. Nee, ik eet liever op plekken waar het niet alleen om het eten gaat, maar ook om de beleving. Een van de restaurants die in dat opzicht prima bij mijn wensen aansluit is Restaurant Karakter in Rotterdam.

 

De nieuwe smaken van het najaar

Ik twijfelde dan ook geen moment toen ik de uitnodiging kreeg om hier als eerste te komen proeven van de nieuwe smaken van het najaar. Op deze plek wordt gekookt met culinair bewustzijn. Dat wil zeggen dat het zowel duurzaam en biologisch als ontzettend lekker moet zijn. Er is geen vaste kaart, maar er wordt steeds gekeken welke producten op dat moment verkrijgbaar zijn en ook nog eens van optimale kwaliteit zijn. Er wordt veel gewerkt met biologische producten en producten uit de regio.

 

Oer-Hollandse gerechten

Deze avond zouden we gerechten van eigen bodem voorgezet krijgen, zoals handgeraapte oesters uit Zeeland, hangcultuur mosselen, pastinaak, makreel en gortepap. De wijnen die geschonken werden kwamen ook van Hollandse bodem. Kijk, dat is nog eens een leuk Hollands avondje anno 2014. Geen bitterballen, stukjes kaas en worst en bier, maar goede Nederlandse wijnen geserveerd met vis, vlees en groente van eigen bodem. Aan tafel!

 

Het oog wil ook wat

Amuse Restaurant Karakter RotterdamVoor ons werd een glas Reestlander wit ingeschonken, een wijn van wijngoed De Reestlandhoeve in Balkbrug. Een frisse, zachte, droge witte wijn gemaakt van de druivenrassen Johanniter en Solaris. Als amuse werd een huisgemaakte paté van Hollandse big geserveerd met rode uiencompote en gekonfijte zilverui. Een smaakvolle eerste kennismaking met de keuken van Restaurant Karakter!
Als voorgerecht kregen we makreel in tomatenvinaigrette, pulpo, crème van avocado, olijvencrumble, komkommer en tomaat waar dezelfde wijn bij werd geserveerd als bij de amuse. Met smaak heb ik gegeten. Met name de tomatenvinaigrette was meesterlijk en gelukkig was er brood om mijn bord tot de laatste druppel schoon te vegen.

 

Restaurants in oude pakhuizen

Restaurant Karakter vind je in het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam. Verschillende oude pakhuizen zijn hier omgevormd tot restaurants en worden verbonden door een glazen koepel. Er hangt een goede sfeer, mede vanwege de terrassen die hier het hele jaar kunnen blijven staan omdat alles overkapt is. Binnen liggen nog de originele vloerplanken en de zware houten balken aan het plafond herinneren eveneens aan de historie van deze locatie. Genoeg over het pand en de ligging. Tijd voor het tussengerecht. We kregen hutspot gemaakt van pastinaak en wortel, siroop van wortel, coquille en Zeeuwse mosselen. Daarbij werd een rosé (75% uit Rivaner en 15% Pinot-Noir) geschonken, Zeeuwsch Schorretje, door Wijnhoeve de Kleine Schorre ontwikkeld in Luxemburg. Bij ieder gerecht dat we geserveerd kregen viel ook de aandacht voor details op. Met name de eetbare bloemen vielen goed in de smaak. Eindelijk had ik eens de kans om dit te proeven!
                                                                              

Voorgerecht Restaurant Karakter RotterdamTussengerecht Restaurant Karakter Rotterdam

Kemperhoender als hoofdgerecht

Hoofdgerecht Restaurant Karakter RotterdamNa verschillende soorten vis te hebben gegeten, kregen mijn tafelgenoten en ik wel zin in een stukje vlees. Ondertussen werd er een rode wijn geserveerd, wederom van De Reestlandhoeve. Een volle houtgerijpte rode wijn, bestaande voor 50% uit eigen Regentdruiven en 50% Regentdruiven van een Duitse collega. Ons hoofdgerecht bestond uit rouleaux en bitterbal van Kemperhoender, verschillende bereidingen van maïs (polenta, maïskorrels, popcorn en babymaïs), crème van pompoen en wafel van pompoen. Het zag er wederom mooi uit! Alleen jammer van de popcorn. Op de een of andere manier zie je dit steeds vaker terug, maar voor mij doet het toch een beetje afbreuk aan het gerecht. Ik associeer popcorn nog steeds met de bioscoop en niet zozeer als onderdeel van een gerecht. Als liefhebber van pompoen kwam ik bij dit gerecht bijzonder goed aan mijn trekken. Hoewel de wijn wellicht een tikkeltje te zwaar was voor het gerecht (had de smaak van donker fruit, kersen, tabak en kruidnagel), was ik toch blij de wijn geproefd te kunnen hebben.

Dessert Restaurant Karakter RotterdamDessert met rode biet en appel

En voor je het weet ben je uren verder en is het alweer tijd voor het dessert. De Reestlander Royal, een frisse muskaat wijn, werd ingeschonken en niet lang daarna kwam het dessert van appel, rode biet en gort, appeltaartje, crème van appel, hangop van rode biet, marshmallow van biet en rijstepap van gort met rozijntjes. De meningen bij mij aan tafel over dit gerecht waren verdeeld en ook zelf ben ik er ook nog niet helemaal over uit wat ik er van vond. Het gerecht zag er echter wel fantastisch uit en als ik de foto bekijk loopt het water wel weer in mijn mond, maar toch....

 

Smaakvol gegeten bij Karakter

Al met al heb ik bijzonder smaakvol gegeten in dit restaurant waar je een drie gangenmenu hebt voor 32,50 euro, vier gangen voor 39,50 euro en vijf gangen voor 45,50 euro. Het is een sfeervol restaurant waarbij je ook nog eens zicht hebt op de open keuken voor in het pand. Altijd leuk om te zien met hoeveel toewijding er gewerkt wordt aan het eten. Zou ik jullie met een gerust hart naar Karakter sturen? Ja! Eten is hier een feestje, met mooi opgemaakte borden, veel verschillende smaken (oké, soms misschien net iets teveel verschillende smaken) en lekkere wijnen (neem een arrangement bij je menu om de verschillende Nederlandse wijnen ook te kunnen proeven!). En dat op een unieke locatie in de stad! Volgend seizoen kom ik zeker nog eens terug om opnieuw te komen proeven.

 

Restaurant Karakter, Westelijk Handelsterrein, Van Vollenhovenstraat 15 unit 24, Rotterdam, 010-7370039, www.restaurantkarakter.com