Een oproep via Twitter met de vraag om tips voor leuke lunchtentjes in Rotterdam, leverde de suggestie op om te gaan eten bij Buiten in Rotterdam. Hier, aan de Nieuwe Binnenweg 100, kun je niet alleen lunchen, maar ook zijn er veel delicatessen te koop. Producten worden hier vers bereid en er wordt met bijzondere leveranciers uit de regio gewerkt. Na een blik op de website besloten we dat dit tijdens ons bezoek aan Rotterdam een omweg waard was.

 

Lunch bij Buiten

Op deze zonnige zaterdagmiddag stapten we vol verwachting binnen bij Buiten. Omdat we behoorlijk trek hadden gekregen na een ochtend rondbanjeren door Rotterdam, besloten we direct te eten en later nog even te kijken bij de verschillende delicatessen aan het begin van de winkel. Achter het pand konden we terecht op het terras en we maakten een keus uit de menukaart. We hadden geen week later moeten komen, want dan hadden we vanwege de vakantie voor een dichte deur gestaan. Deze laatste openingsdag was ‘restjesdag’. Er werd zoveel mogelijk opgemaakt en dat betekende dat bepaalde drankjes of hapjes in aangepaste samenstelling werden geserveerd. Voor mijn tafelgenoot betekende dat niet het gekozen sapje, maar er werd hem wel gelijk een lekker alternatief geboden. Ik koos voor de kruidenthee en kreeg een keurig glas heet water met een lekkernij. De enige domper was de presentatie van de theeën. Etiketten waren grotendeels onleesbaar, de verpakkingen waren divers en onsamenhangend. Noem me een kniesoor, maar het oog wil ook wat!

 

Broodje humus met pittige worst en aubergine

Met knorrend maagje kozen we ons lunchgerecht uit. Er was genoeg keus, maar helaas geen salade. Wel had je de mogelijkheid om zelf salade te scheppen in de saladebar, maar als ik buiten de deur ga lunchen dan wil ik niet zelf mijn eten opscheppen, maar gewoon een mooi opgemaakt bord gepresenteerd krijgen. Mijn tafelgenoot en ik kozen allebei voor het broodje humus met pittige worst en aubergine. Het was nog moeilijk kiezen uit het aanbod! Het brood was overheerlijk en de combinatie van humus, pittige worst en aubergine een aanrader. Ook de andere broodjes zagen er ‘in real life’ erg smaakvol uit. Er werd ondertussen creatief omgesprongen met ingrediënten die niet meer voorradig waren en er werden door het bedienend personeel goede suggesties gedaan voor alternatieven.

 

Delicatessen bij Buiten

Na het eten nog even rondkijken tussen de delicatessen. Weliswaar voor mij een bekend aanbod, maar het past wel helemaal hier. Uitgestald in houten kratjes stonden verschillende producten, zoals olie, azijn, sapjes en mosterd. Kookboeken aanschaffen kan hier ook. Wil je met je kinderen komen? Geen enkel probleem! Op verschillende tafels staan de tekenmaterialen al klaar. Al met al is Buiten zeker een adresje om vaker te gaan eten of om een cadeau te kopen. Had ik al gezegd dat er ook cadeaupakketten te koop zijn? Oh, vanaf 20 augustus zijn ze weer open! 

 

Tips voor leuke lunchtentjes of restaurants (in welke stad in Nederland dan ook) zijn altijd welkom! Je kunt meDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of laat het weten via @voedie.

 

Buiten, Nieuwe Binnenweg 100, Rotterdam, www.buiten010.nl