Een kleine twee weken paleo achter de rug! Met nog zeven dagen te gaan begint het nieuwe eetpatroon langzaam te wennen en mag ik trots zeggen dat ik in de afgelopen weken geen zoetigheid heb gegeten dat barstensvol suiker zat, me niet te buiten ben gegaan aan chips, koek of taart!
Ik merk wel dat ik heel goed op moet letten dat ik voldoende eet en mijn bord goed vol schep met groente. Dat blijft moeilijk, maar is wel heel belangrijk om me goed te blijven voelen. De motor moet tenslotte blijven draaien!


Plannen geeft rust

Hoewel ik de afgelopen week regelmatig momenten heb gehad dat ik het paleo even helemaal zat was heb ik niet gesmokkeld en heb ik alleen producten gegeten die paleo zijn. Het nadeel van paleo eten is dat het meer werk is en dat je veel moet voorbereiden. Niets makkelijker dan je boterhammen beleggen met kaas, vlees of zoetigheid voor de rest van de dag. Ik maak nu ’s ochtends een smoothie of bak een ei. Voor de lunch snij ik sla en groente. Het vergt wat voorbereiding, maar zoals ik in een eerder blog ook al schreef is plannen, plannen, plannen heel belangrijk. Daarnaast geeft het ook nog eens rust. Het plannen is nog wel iets waar ik aan moet wennen, terwijl ik heel goed weet wat daar de voordelen van zijn.


‘Goede’ koolhydraten

Ik heb deze week wel besloten om 'goede' (complexe) koolhydraten toe te gaan voegen. Dit vanwege het feit dat als je te weinig koolhydraten binnen krijgt het lichaam van spierweefsel snoept om aan voldoende glucose te komen. Dit moet ik niet hebben want voor de marathon heb ik mijn spieren hard nodig! Het heeft me een paar dagen gekost om het 100% paleo eten los te laten, want als ik ergens voor ga dan wil ik het ook goed volbrengen, maar het is helemaal nergens voor nodig om roofbouw op mijn lichaam te gaan plegen.


Paleo lunch

Afgelopen zaterdag heb ik geluncht bij Sugarless in Amsterdam waar je luxe, dagverse, biologische lunches en sappen, vrij van geraffineerde suikers en ongezonde zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen kunt krijgen. En dus ook paleo kunt eten. Daar ontdekte ik paleo crackers! Een leuke toevoeging aan mijn menu. Gelukkig zijn op internet verschillende recepten te vinden voor het maken van ‘broodvervangers’. Inmiddels heb ik wel steeds meer mijn draai gevonden voor wat betreft het avondeten en weet ik dat ook smaakvol te houden.

 

Laatste week

Mij werd afgelopen week gevraagd of ik na de 21 dagen paleo door zou gaan. Ik riep toen heel stellig nee omdat ik zaken als risotto, pasta en lekkere kaasjes mis, maar ook het onbezorgd recepten kunnen maken zonder rekening met paleo te hoeven houden. Aan de andere kant hoef ik natuurlijk paleo niet aan de kant te zetten en kan ik best af en toe die zaken eten. Het is tenslotte niet zo dat ik paleo ben gaan eten omdat ik gezondheidsklachten heb. Het is voor mij puur een houvast om gezond te gaan eten. Daarnaast is het ook een uitdaging om alternatieven te zoeken en je te realiseren dat er ook heel veel lekkere dingen zijn die helemaal niet zoveel suiker bevatten. Kortom, mijn gedachten nu zijn dat ik mezelf toesta om te ‘smokkelen’ en verder zoveel mogelijk paleo blijf eten.