Afvallen doe je voor jezelf en niet voor een ander, maar als je dan het punt bereikt dat jouw gewichtsverlies anderen op gaat vallen, dan is dat toch een mijlpaal. Ik ben nu twee maanden ‘onderweg’ en ben officieel 5,4 kg kwijt. Geen slechte score, ook als je bedenkt dat ik daarvan nog twee weken op vakantie ben geweest.

Afvalavontuur

Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ik twee maanden geleden samen met voedingsdeskundige Gitte van Kies-Gezond ben begonnen aan mijn afvalavontuur. De lat ligt hoog. Wat mij betreft ga ik van 76,8kg terug naar 59kg, maar of dat haalbaar is? Ik weet uit ervaring dat 63kg wel kan en dus zet ik eerst daar maar op in. Hoe raar is het dat na twee jaar ‘proberen’ nu opeens de knop om is? Is het omdat ik wekelijks met Gitte rond de tafel zit?

Geen calorieën tellen

Eigenlijk heeft Gitte een hele goede aan mij. Ik val sinds 3 mei braaf af (met uitzondering van de weging na mijn vakantie waarbij ik 0,7 kg zwaarder was) en dat gaat bijna vanzelf. Ik tel geen calorieën, heb geen strak voedingsschema; niks nada noppes. Hoe het dan kan dat ik afval? Ik vreet niet meer. De tijd dat ik een rol Oreo’s, zak M&M’s, een maaltijd van de grote gele M of een zak patat (en kaassoufflé) at zijn voorbij.

Vreten als een malle

Ik maak er ondertussen geen geheim meer van dat ik tot mei vrat als een malle. Ik schaam me er niet voor. Nou ja, tuurlijk voel ik me rot als ik zoveel naar binnen heb gepropt. Maar het helpt mij ook wel om het gewoon uit te spreken. Voor mensen in mijn omgeving wordt het dan ook duidelijk waarom ik zoveel sport en in hun ogen redelijk gezond eet (want ja, ik eet als lunch gewoon salades, maar ze zien niet dat ik op mijn vrije avond of dag los ga), maar toch geen slanke den ben.

Het valt op!

TrappenZelf merk ik er nog niet zoveel van dat ik ben afgevallen. Maar zijn we allemaal niet erg kritisch op ons eigen lijf? En denken we altijd dat al het vet er nog gewoon zit? In ieder geval begon het na een week of zes, zeven de ene na de andere op te vallen dat ik was afgevallen. En dat is een mooie opsteker! En hoewel ik het aan mijn lijf nog niet heel erg merk, heb ik wel veel meer energie. Ik fiets makkelijker, het hardlopen gaat me goed af en ik ben energieker en onderneem meer. Ik merk goed dat ik nu gezonder eet en dat mijn lichaam niet alle energie nodig heeft om die onnodige suikers te verwerken.

Tijd voor de lijstjes

Om jullie een idee te geven van de stand van zaken, hieronder een aantal getallen op een rij:

3 mei 76,8 kg, BMI 27,9, vetpercentage 39,1%, stofwisselingsleeftijd 54, orgaanvet 7
5 juli 71,4kg, BMI 25,9, vetpercentage 34,5%, stofwisselingsleeftijd 46, orgaanvet 5

Voor een vrouw van mijn leeftijd is 27,7% een goed gemiddelde. De stofwisselingsleeftijd zou 29 moeten zijn. Orgaanvet is nu middel en als deze naar 4 zakt, is het goed.

Mijn doel

Ik heb mijzelf het komende jaar heel wat sportieve doelen gesteld met de Great Wall Marathon in mei 2018 als einddoel. Voor de niet hardlopende lezers: deze marathon gaat deels over de Chinese Muur en dat betekent ruim 5400 treden. En dat zijn geen makkelijke treden, ze zijn ongelijk met stijgingen en dalingen. Samen met Gitte bereid ik mij daar zo goed mogelijk op voor. In eerste instantie door gewicht te verliezen, maar in een later stadium ook door te kijken met welke voeding ik de beste sportieve prestaties neerzet.

Zonder moeite

Ik heb er een jaar voor uitgetrokken en dat lijkt lang, maar ik ben nu al twee maanden onderweg en het heeft me nog geen moeite gekost. Ik realiseer me dat dat nog gaat komen. Er komt straks een moment dat ik niet meer ‘vanzelf’ afval en dat ik echt eens goed naar mijn inname moet kijken. Maar dat is van latere zorg! Voor nu kan ik mijn lijf rustig laten wennen aan normaal eten en heb ik steeds minder behoefte aan vette hap. Of ik voor eeuwig van mijn vreetbuien af ben? Ik zeg nooit nooit en vrees van niet. Ik realiseer me maar al te goed dat het zo weer mis kan gaan. Maar voor nu gaat het goed en ik denk dat Gitte en ik zo de weg bewandelen door het stap voor stap aan te pakken.

Lees ook
En, hoeveel kilo ben je kwijt 
Van Voedie naar fitgirl