Nadat ik in maart mijn eerste trail had gelopen op Ameland, had ik de smaak te pakken gekregen. Ik schreef me in voor de Hoge Veluwe Loop (trail 28 kilometer) in oktober en later nog voor NATHAN Montferland Trail (14 kilometer) in september. Als asfaltjunkie is hardlopen over onverharde paden wel een uitdaging. Worstelen door mul zand, boomwortel ontwijken, (hoge) heuvels bedwingen; dat vraagt om een hele andere manier van hardlopen. En dus vond ik het wel een verstandig idee om een trailclinic voor beginners te volgen.

Running that Hill

En dus schreef ik me in voor de ‘try out’ van de clinic Running that Hill. Dit was de eerste uit een serie van clinics die Dorethea Bil en Ingrid Achterberg maandelijks geven in verschillende delen van het land. Tijdens mijn clinic waren de bossen van Doorwerth ons ‘speelterrein’. Maar voordat we vertrokken, verwisselde ik mijn hardloopschoenen voor trailschoenen. Speciaal meegenomen door Dorethea voor iedereen er nog geen had. Ik heb er weleens over nagedacht om trailschoenen aan te schaffen, maar vooralsnog lukt het prima op mijn normale hardloopschoenen. Nu had ik de kans om het verschil te ervaren. Overigens geen overbodige luxe, de padden waren modderig en zonder profiel ga je toch niet zo lekker die heuvels op en af.

Plezier in hardlopen

Trail Running that HillNa een stukje inlopen was het tijd voor de theorie. De belangrijkste lessen: efficiënt lopen, genieten en respect voor andere bosgebruikers en de natuur. Ik werd helemaal enthousiast door de verhalen van de beide dames en realiseerde me dat trailen beter bij mij past dan lopen op de weg. Ik ben nogal prestatiegericht en wil marathons altijd sneller en sneller lopen. Dat lukt niet. En soms verlies je daardoor toch het plezier in het hardlopen. Maar dat is het niet alleen. Ik waardeer de natuur meer en meer. En wat is er dan mooier om twee liefhebberijen: hardlopen en in de natuur zijn, te combineren.

Langeafstandslopen

Misschien ben ik na negen marathons en twaalf jaar hardlopen op asfalt ook wel toe aan nieuwe uitdagingen. Ik zal nooit afscheid nemen van langeafstandslopen. Ik ben nou eenmaal een diesel. Mij doe je meer plezier met drie uur hardlopen dan maximaal een uurtje knallen op een kortere afstand. Maar het is toch super als ik daar nu een extra moeilijkheid aan toe kan voegen? Afstanden tot 42 kilometer ‘beheers’ ik op de weg, maar op de trails is dat een heel ander verhaal. Maar nu is het tijd om mijn ‘weggewoontes’ af te leren. Wandelen zie ik namelijk als een zwakte. Dat doe je als je niet meer kunt. Bij trailen is het soms juist verstandiger om te wandelen dan om willens en wetens een heuvel op te rennen. Je spaart juist krachten door te wandelen.

Glijden van de heuvel

Na de oefeningen, gingen we nog een stukje trailen. Op een gegeven moment kwamen we bij een heuvel. Hup naar boven. Ja … maar hoe. Met handen en voeten kwam ik boven. En daarna moesten we weer naar beneden! Mijn eerste gedachte: no way! Maar ik had geen keus. En dus laag bij de grond, steunend op mijn handen gaan. En glijden … en gaan. En het was leuk! Het is angsten overwinnen voor mij, maar als ik straks serieus wil trailen, dan moet ik dit gewoon durven en doen. Met mijn handen onder de modder en de schaafwonden op mijn kuit liepen we verder richting een heuvel die nog steiler was. En, I did it again. In eerste instantie wilde ik niet, maar Dafne wil je trailen of niet? Dan moet je niet miepen en gewoon gaan.

Crossen door de bossen

Trail Running that HillDe middag vloog voorbij en voordat ik het wist, zaten we na te borrelen op het terras bij kasteel Doorwerth. Wat een leuke ervaring en wat een leuke groep mensen! De een met wat meer ervaring dan de ander, maar allemaal enthousiast. Dit was zo gaaf om te doen en heeft me echt geïnspireerd om meer te gaan trailen. Ik heb nog heel veel te leren en nog heel wat angsten om te overwinnen, maar een middag crossen door de bossen is echt heel fijn. En Dorethea en Ingrid zie ik ongetwijfeld nog eens terug bij een andere clinic in een ander deel van Nederland.

Meer weten? Kijk dan op www.trail-running.eu/running-that-hill
Foto's: TrailXperience Veluwezoom