Help! Echt groot was mijn voorpret niet toen ik donderdagavond op weg was naar Kookstudio 75 in Wehl. Om eerlijk te zijn keek ik er een beetje tegenop. Het was de eerste avond voor de kookcursus voor gevorderden, maar ik zie mijzelf niet als iemand die zo even de mooiste gerechten op tafel tovert of aan de hand van een aantal ingrediënten het uiteindelijke gerecht al voor zich ziet. Ik heb nog veel te leren, zit ik hier dan wel goed? Mijn angst bleek ongegrond. Ik heb weer een fantastisch leuke avond gehad en ben volop geïnspireerd.

OestersKooktechnieken

Het is inmiddels mijn derde kookcursus bij de kookstudio en ik kan er stiekem geen genoeg van krijgen. Gezellig met een groep een menu bereiden, bijkletsen, kooktechnieken leren en uiteindelijk gezamenlijk eten. En volgens mij ben ik niet de enige die hier zo over denkt; al mijn medekoks van de vorige cursus staan ook nu weer met mij in de keuken. Hoe leuk is dat!

Viergangenmenu

Het menu van de eerste les: gegaarde oester van de Big Green Egg met parels van soja, rodewijnazijn, brunoise van sjalot, Spaanse peper en olijfolie met lamsfilet op een salade van appel, gepekelde radijs en gembermayonaise. Daarna gebrande makreelfilet, verse pasta en tomaat, gevolgd door varkensrug ‘Wellington’, met kalfsjus, grove mosterd en zilverui en julienne van witlof. Als laatste gang Bretonse koek, aardbeienmousse, gele room, slagroom en gemarineerde aardbeien.

Ouderwets bakken

Koek Omdat het mij eigenlijk niet zoveel uitmaakt waarmee ik aan de slag ga, wacht ik altijd rustig af wat overblijft. In dit geval het dessert. Als bakliefhebber is het helemaal geen straf om dit te maken. Het verschil met thuis is dat ik daar eigenlijk altijd ‘verantwoorde’ koekjes maak en hier gaat het gewoon op de ‘ouderwetse’ manier. Met bloem, boter en suiker. Een hele nieuwe ontdekking voor mij waren de gemarineerde aardbeien. Nooit geweten dat de combi aardbeien, fijngehakte basilicum en olijfolie zo lekker zou zijn.

Volop inspiratie

Met een volle maag en een tevreden gevoel ging ik na de eerste les weer naar huis. Het mooie van deze lessen is dat je altijd zin hebt om de keuken in te duiken. En dat heb ik dat weekend dan ook gedaan. Ik bakte koekjes van teffmeel, een soort muffins van gepofte quinoa en maakte linzensoep. Alleen jammer dat er bij mij thuis niemand is die de afwas doet en alles weer netjes in de kastjes zet …