Trail DafneVier maanden nadat ik het roer om heb gegooid en besloot dat ik genoeg had van mijn overtollige kilo’s, is mijn eerste doel in zicht: 65 kg. Dat betekent -11 kg minder Dafne. Jarenlang hield ik iedere week mijn gewicht bij. Ik noteerde het, voelde me ellendig en ging gewoon door met leven. In februari stopte ik met bijhouden. De teller stond toen op 76,1 kg.

Hoe doe je dat?

Samen met voedingsadviseur Gitte van Kies Gezond ben ik sinds mei bezig om af te vallen. Hiervoor hebben we een jaar uitgetrokken. Mijn ultieme doel is onder de 60kg, maar of dat haalbaar is? Mensen vragen mij nog steeds regelmatig wat ik heb gedaan om af te vallen. Mijn antwoord is steevast: niet meer vreten. En natuurlijk probeer ik daarnaast zo gezond mogelijk te eten, maar dat deed ik eigenlijk voor mei ook al.

Zoekende naar een nieuwe leefstijl

Ging het afvallen in het begin met grote sprongen en was ik bijzonder gedisciplineerd, de laatste weken betrap ik mezelf erop dat ik steeds vaker ‘zondig’. Chips eten, toch dat koekje bij de koffie, patat, pizza, broodjes, stukken taart, wijntjes. Gevolg: onzekerheid. Wil ik nou mijn doel nog bereiken of niet? Ga ik opgeven en weer vervallen in oude eetgewoontes? Samengevat: ik ben heel erg zoekende naar een nieuwe leefstijl. En naar balans. Ik moet het met mezelf eens worden over hoe ik met eten omga.

Tijd voor focus

Ik volg op social media personen met uiteenlopende levensstijlen. De een doet heel veel krachttraining en stemt daar de voeding op af, dan hebben we nog de (top)sporters, anderen eten Paleo, zonder meuk, vega of vegan. Heel inspirerend en leerzaam allemaal, maar het maakt het ook lastig. Zoveel indrukken, zoveel meningen. Wat is goed voor je lijf, wat niet? Ik merk enerzijds dat ik een beetje verdwaald raak in het voedselbos, anderzijds weet ik eigenlijk ook wel heel goed wat bij mij past, waar ik me lekker bij voel en waar ik goed mee uit de voeten kan. En dat is Paleo. De komende maand ga ik hier mijn pijlen op richten. Tijd voor focus, tijd om mezelf meer gemotiveerd te krijgen.

Trailen als een malle

Los hiervan ben ik wel enorm trots op wat ik heb bereikt. Ik schaam me niet meer om een foto van mezelf online te zetten, merk dat het sporten beter gaat en heb meer energie. Ik daag mezelf uit op sportief vlak en geniet daar ook echt van. Over 6,5 week loop ik alweer mijn tiende marathon en ondertussen heb ik mijn hart verloren aan de trails. Hier kan ik echt mijn ei in kwijt. Die bevestiging kreeg ik afgelopen zaterdag na de Montferlandtrail. Een trail van 14 kilometer met 300 hoogtemeters. Spannend! Maar al na een paar kilometer ging het zo lekker dat ik vol gas ben gegaan. Heuvels? Wat voor heuvels? Al die jaren hardlooptraining en de wekelijkse circuittrainingen werpen in combinatie met gewichtsverlies hun vruchten af. Ik heb genoten van deze combinatie van hardlopen en krachten meten. En hoewel het bij trailen eigenlijk niet gaat om de tijd die je loopt, was ik wel bijzonder trots dat ik als 21e vrouw van de in totaal 99 vrouwelijke deelnemers over de finish kwam! Dat smaakt naar meer.