Volgens mij heb ik hier ooit geroepen dat de laatste dagen voor een marathon de minst leuke zijn. Nou, dat is niets vergeleken bij de weken na de marathon! Het is nu 2,5 week na de Berenloop op Terschelling en man oh man wat was dat zwarte gat diep. Niet tot nauwelijks sporten, veel (vr)eten en flashbacks naar de tijd dat ik nog elf kilo meer meezeulde. En dat is niet leuk kan ik je vertellen.

Afbouwen en koolhydraten stapelen

Als je net als ik bijna vijf keer per week sport, dan is het de weken voor en na de marathon echt afkicken. Je verbrandt een stuk minder calorieën, voelt je minder lekker omdat je opeens niet meer kunt bootcampen, lekker kunt trailen door het bos of een pittige intervaltraining kunt doen. Nee, alles staat in het teken van afbouwen en koolhydraten stapelen. En als de marathon eenmaal achter de rug is, dan volgt het herstel. Ik mag hierover absoluut niet klagen, want de spierpijn was stukken minder dan normaal en ik ben verder ongeschonden uit de strijd gekomen.

Teugels laten vieren

Maar wat was het probleem dan wel? Het eten! De eerste dagen na de marathon heb ik alles gegeten wat los en vast zat. Dat was ook prima, want na zo’n prestatie mag je de teugels best even laten vieren. Maar ik betrapte mezelf erop dat ik maar bleef vreten en langzaam weer in oude gewoontes verviel. En dan word je toch een beetje bang. Ben ik nu weer terug bij af? Hoe zorg ik ervoor dat dit stopt?

Dit wil ik niet!

Gedurende een week stond ik iedere ochtend op met het idee: vandaag begin ik weer met normaal eten. En keer op keer at ik dan toch weer teveel. Eerlijk gezegd schaam ik me er best voor, maar aan de andere kant was het ook wel goed. Zo ondervond ik aan den lijve hoe vol, beroerd en vermoeid ik me voelde hierdoor. En dat dit is wat ik juist niet wil! Wat een verschil zit er tussen hoe je je voelt na een dag gezond eten en een dag vreten. Onvoorstelbaar. Dan kunnen nog zoveel mensen zeggen hoe belangrijk gezond eten is, maar door het zelf te ervaren komt de boodschap, bij mij in ieder geval, beter binnen.

Starten met yoga

Inmiddels heb ik het sporten weer opgepakt en zit ik weer beter in mijn vel. Wat goed heeft geholpen is yoga. Ik was het al een tijdje van plan om hiermee te beginnen, maar het kwam er steeds niet van. En inmiddels is de eerste les achter de rug. Ik ben iemand die veel denkt, waarbij het altijd blijft malen en dan is het fijn als er momenten zijn waarop je helemaal tot rust komt en merkt dat de oefeningen effect hebben op hoe je je voelt.

Back on track

Het moge duidelijk zijn dat ik inmiddels weer uit mijn zwarte gat ben gekropen en weer volle vaart vooruit ga. Niet alleen op het gebied van sport en ontspanning, maar ook ben ik qua voeding weer back on track. En dat mag ook wel, want het komende half jaar wil ik nog zes kilo kwijt. En die kilo’s zullen niet zo makkelijk gaan als de eerste elf. Maakt ook niet uit. Ik heb geen haast. Ik ga ook niet streng op dieet, maar blijf gewoon gezond eten en veel bewegen. Voor mij is het allerbelangrijkste dat ik genoeg energie heb om te sporten. En als je lekker in je vel zit, van heb je vaak ook minder de neiging om veel te (vr)eten.