361 MerakiWat is jouw bijzondere doel in 2018? Toen ik deze vraag op Losse Veter las, werd ik meteen getriggerd. Normaal gesproken doet ik bijna niet mee aan winacties waarbij ik moet aangeven waarom ik ergens kans op wil maken. Er zijn altijd wel mensen die leukere, betere en originelere antwoorden hebben. Maar hé, ik ga gewoon iets ontzettend gaafs doen in mei en dat wilde ik best delen. En guess what? Ik werd geselecteerd. Mijn ‘prijs’: hardloopschoenen van 361° testen.

Hardlopen over de Chinese Muur

Voor wie het gemist heeft: ik ga 19 mei de Great Wall Marathon lopen. Dat betekent 42,195 kilometer hardlopen inclusief 5.164 traptreden op de Chinese Muur. Ben ik helemaal gek geworden? Mmm… vraag me dat na 19 mei nog maar eens. Maar hoe fantastisch is het om zo’n marathon te lopen? En dat wilde ik best delen met Losse Veter en 361°. Gaat de 361° Meraki straks mee in mijn reisbagage?

Model voor een dag

Afgelopen zaterdag was ik samen met vier andere lopers uitgenodigd op het kantoor van 361° in Haarlem. Na een uitleg over het merk en de schoenen was het tijd om op pad te gaan. Compleet in 361°-tenue en -schoenen gingen we het park in waar de nodige foto’s werden gemaakt en ook werd er gefilmd. Het resultaat is begin maart te bewonderen in het nieuwste nummer van Losse Veter. Wat ik deze dag wel heel bijzonder vond, is dat vijf wildvreemden elkaar zo snel weten te vinden. Al kletsend vergaten we helemaal waar we eigenlijk voor kwamen: schoenen testen. Gelukkig mochten de schoenen en de outfit meer naar huis en is inmiddels de eerste training op mijn Meraki’s gelopen.

Feiten op een rij over de 361°

Maar wie of wat is 361° eigenlijk? Het is een van oorsprong Chinees merk dat weliswaar nieuw is in Nederland, maar al decennialang ervaring heeft met het maken van schoenen. Hoogwaardige hardloopschoenen introduceren: dat is waar 361° voor gaat. Even wat feitjes over de schoen op een rij:20180127 112025 001

  • Kleur: diva pink / tart
  • Neutrale schoen
  • Gewicht: 290 gram
  • Drop: 9 mm
  • Zachte en responsive Qu!kfoam-demping dat zorgt voor langdurige schokabsorptie
  • Drukvrije ‘tong’ om irritaties te voorkomen en comfort te bieden
  • Stevige hielkap
  • Naadloos binnenwerk, gemaakt van zacht materiaal
  • Dunne ‘kooiconstructie’ zorgt voor bescherming en ondersteuning van de middenvoet

Een eerste indruk

Zoals gezegd is inmiddels de eerste training gelopen op de Meraki’s. Het is nog te vroeg om er echt een goede mening over te hebben, daarvoor wil ik er eerst wat langere afstanden op gelopen hebben, maar een eerste voorzichtige conclusie? Deze schoen voel je niet aan je voet zitten. Ik vind vooral de ‘tong’ (het lipje onder je veters zeg maar) een hele verademing. Deze is slechts een paar millimeter dik, in tegenstelling tot mijn andere schoenen. Hierdoor sluit de schoen naar mijn idee beter om mijn voet. Ook heel blij ben ik met de stevige hak, het lichte gewicht en het zachte materiaal.

Beyond your expectations

361° wil hardlopers met hun schoenen beter laten presteren dan ze zelf verwachten. Oftewel: beyond your expectations. Een mooie gedachte waar ik me helemaal in kan vinden. Ik had in 2005 nooit gedacht dat ik hardlopen leuk zou vinden of überhaupt zou kunnen. En nu heb ik tien marathons achter mijn naam, ben ik begonnen met trailen terwijl ik dacht dat het veel te zwaar zou zijn en nu wil ik meer … Een mooi begin is de Great Wall Marathon, maar stiekem kijk ik ook verder vooruit. Naar de Zestig van Texel in 2019? En in 2020 100 kilometer? Maar ook wil ik nog steeds de marathon onder de vier uur lopen én beter worden op de trails. Dat is best een hele waslijst, maar ik doe het stap voor stap en zet steeds een stapje verder dan ik zelf ooit had kunnen denken.