Het mooie aan hardlopen is dat je je grenzen kunt verleggen. Hoeft niet, mag wel. Ik ben zo iemand die graag net een stapje meer zet. Als diesel doe je mij geen plezier met een korte afstand. Hoe langer ik loop, hoe lekkerder het gaat. Inmiddels heb ik tien ‘reguliere’ marathons uitgelopen. En nu wil ik meer. Ik ben begonnen met trailen en kan daar helemaal mijn ei in kwijt. Maar toch kan ik het marathonlopen ook niet loslaten. En laat er nou een mooie ‘combi’ zijn: de Great Wall Marathon. En over 100 dagen is het zover.
5164 treden over de Chinese Muur
De Great Wall Marathon is een marathon waarbij je zeven kilometer over de Chinese Muur loopt, in totaal 5.164 treden … Dit is (gelukkig) niet zeven kilometer aan een stuk, maar in tweeën gehakt: de eerste 3,5 en de laatste 3,5 kilometer van het parcours. Hoe dan ook gaat het niet makkelijk worden. Heel stoer heb ik gezegd dat ik dit ga doen, een reis geboekt en me ingeschreven, maar weet ik eigenlijk wel wat me te wachten staat? En hoe ga ik me hierop voorbereiden?
Marathonschema
Drie maanden voor de start van een marathon begin ik met een marathonschema. Dat betekent drie keer per week hardlopen. Voor mij is dit genoeg aangezien ik naast het hardlopen ook nog bootcamp en yoga doe. Voor mijn vorige marathon heb ik getraind volgens een schema van Rob Veer. Dat betekende veel trainen op een lage hartslag en relatief weinig interval. Een hele omslag, want bij trainen voor een marathon hoort afzien. En dat heb ik eigenlijk niet gedaan. Maar toch pakte het goed uit. Ik heb sneller dan ooit gelopen tijdens de marathon en kwam fris over de finish. Voor mij een teken dat dit schema voor mij werkt. Ik ben dan ook van plan om dit schema voor China ook als uitgangspunt te nemen.
Trappen trainen
Maar al die treden dan? Ja, dat is een goede vraag. Wat is de beste manier? In je trainingen trappen en heuvels verwerken? En ren je deze dan naar boven of ga je trainen op trappen naar boven en beneden wandelen. Want laten we heel eerlijk zijn, de kans dat ik op de Chinese Muur trappen op en af ga rennen is klein. Natuurlijk ga ik rennen waar dat kan, maar ik verwacht ook veel te (moeten) wandelen. Ik heb er lang over nagedacht, maar denk dat ik vooral moet zorgen dat ik de traploopbeweging kan maken en dat mijn benen niet snel verzuren. Bootcamp in combinatie met het lopen van trails gaat denk ik voor een goede basis zorgen.
Starten met een blessure
Voor de komende maanden staan er verschillende trails op het programma. Iets waar ik me heel erg op verheug, ware het niet dat mijn knie roet in het eten gooit. Begin januari kreeg ik een runners knee. Zwaar vervelend want dat betekende geen lange duurlopen in het bos, maar terug naar de basis. Inmiddels kan ik twaalf kilometer lopen voordat ik iets ga voelen. De scherpe pijn die ik in het begin had is verdwenen, het lijkt alsof de pijn op andere plekken in knie en onderbeen terugkomt. Gelukkig hoor ik tot het soort ‘verstandige loper’ en luister ik naar mijn lichaam. Niets forceren! Aan de andere kant slaat de angst ook wel een beetje toe. Op 17 februari is de Texel Trail van 26,8 kilometer. Ga ik dat redden? Als ik mezelf als ‘verstandige loper’ bestempel, dan is het antwoord nee. Maar toch blijf ik hopen en proberen.
Blijf op de hoogte
De komende tijd zal ik regelmatig blogs schrijven over mijn voorbereiding. Wil je op de hoogte blijven? Volg mij dan op Facebook, Instagram of Twitter waar ik mijn nieuwste posts aankondig. En heb je de Great Wall Marathon zelf gelopen? Of tips hoe ik me goed kan voorbereiden? Let me know!