Wat in 2021 niet lukte, hoop ik in 2022 alsnog van mijn wishlist af te kunnen vinken; een 100 kilometer. Het is vandaag nog precies 212 dagen tot de Lakeland Trails Ultra. De trail die al twee jaar in de agenda stond, maar die in 2020 werd geannuleerd door de organisatie en in 2021 door ons vanwege de onzekere situatie. Stond ik voor die jaren nog ingeschreven voor de 55 kilometer, voor editie 2022 sta ik op de startlijst van de 100 kilometer.

Magische grens

Dit jaar gooide een blessure roet in het eten om de ‘magische grens’ van 100 kilometer te beslechten. Maar het nieuwe jaar staat voor de deur, dus nieuwe kansen. Nu ik na mijn blessure weer flinke afstanden kan lopen, is het tijd om een trainingsplan richting juli 2022 te gaan maken. Wat nog niet zo makkelijk is, want wat past bij mij? In een eerdere blog heb ik weleens gezegd dat ik met name train ‘op gevoel’ en een beetje doen waar ik zin in heb. Dus geen uitgestippeld trainingsschema, maar wel afwisseling in de training met onder meer interval en rustige duurloop. En wat ik nu ook probeer in te bouwen is een rustweek na iedere drie weken. Dat is nog best lastig, want het liefst wil ik ieder weekend lekker afstanden lopen, maar rust is ook heel belangrijk.

Krachttraining

Naast het hardlopen zwem ik ter afwisseling een of twee keer per week. Verder doe ik iedere dag yoga (ook al is het maar 10 tot 15 minuten) om mezelf een beetje soepel te houden. Het enige wat nog mist is krachttraining. Hoe vaak ik het ook probeer, het is me nog niet gelukt om dit een vast onderdeel te laten zijn. Ik ben nog een beetje zoekende. Wil ik aan de slag met filmpjes op YouTube of toch via een sportschool, personal training of crossfit? Een ander onderdeel waar ik de komende 212 dagen ook nog mee aan de slag moet, is mijn gewicht. Alle calorieën die ik verbrand met hardlopen, eet ik er met gemak weer aan. Helaas…, want ik sleep toch minimaal 5 pakken suiker mee. Ik probeer me wel eens voor te stellen dat ik die 5 pakken mee moet nemen in mijn trailvest, maar helaas heeft dat de knop nog niet doen omzetten.

Plan van aanpak

Er is dus best nog wel wat werk te verzetten de komende 7 maanden. De decembermaand wil ik gebruiken om een soort plan van aanpak gaan maken voor de periode tot juli. Onderwerpen waar ik nog een ei over moet leggen om ervoor te zorgen dat ik goed voorbereid aan de start verschijn:
   1. Welk ‘trainingsschema’ ga ik volgen?
   2. Krachttraining – hoe, wat, waar, wanneer?
   3. Gewicht – minimaal 5-7 kilo lichter
   4. Voeding tijdens ultra – ‘leren’ eten en drinken en eet- en drinkplan maken

Mentaal

Een van de onderdelen van het lopen van een ultra die ik volgens mij tot dusver het beste op orde heb, is het mentale aspect. Natuurlijk heb ik geen idee wat er met me gaat gebeuren als ik op 70 of 80 kilometer zit en al vanaf 00.01 uur op de been ben. Wat ik wel weet is dat ik inmiddels vaak genoeg op ‘microniveau’ door allerlei stadia ben gegaan en in staat ben om een afstand behapbaar te maken.

De komende 7 maanden zal ik regelmatig updateblogs schrijven met mijn ervaringen en de ‘stand van zaken’. De weg naar de 100 km is lang, zal ongetwijfeld de nodige hobbels kennen, maar hoe gaaf zou het zijn als ik op 9 juli tegen het einde van de dag met een medaille om mijn nek en met het laatste restje adrenaline huppelend naar mijn accommodatie terugga om vervolgens na een douche me te verheugen op de spierpijn die komen gaat!

 Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.