2022 is begonnen. En dat betekent, op de dag dat ik dit schrijf, dat er nog 187 dagen te gaan zijn tot mijn 100 kilometer. En hoewel ik heel veel zin in dit avontuur heb, ben ik er ook wel een beetje bang voor. Zo veel eerste keren: een eerste keer 100 kilometer, de eerste keer starten om 00.01 uur en de zon (hopelijk) tegemoet lopen, de eerste keer 3.200 hoogtemeters bedwingen, de eerste keer (maximaal) 23 uur onderweg zijn.

Nog 187 dagenKeuzes maken

Gelukkig heb ik nog tot 9 juli om alle aspecten van de ultra te omarmen, te vervloeken en alles daar tussenin. Het zullen leerzame maanden worden. Dat weet ik nu al. Merk ik nu al. Keuzes maken, het einddoel voor ogen houden! Na mijn 43 kilometer in december had ik eigenlijk eind januari (met potlood) een 50 kilometer in de agenda staan. Maar ik ga het niet doen. Ik wil het graag, maar weet ook nog dat mijn 43 kilometer niet zo soepel ging en dat ik met het lopen van een 50 kilometer niets win. Het is er nog te vroeg voor. Mijn tijd komt wel weer.

Trainingsschema

Ik heb een haat-liefdeverhouding met trainingsschema’s. Enerzijds vind ik het heel fijn om structuur te hebben, maar anderzijds voel ik me vaak ook beperkt. Ik wil dan bijvoorbeeld wel eens wat langer lopen dan is voorgeschreven of meedoen met een trail die net niet past. Toch ga ik het weer proberen. Ik heb al een tijdje het boek Running your first ultra van Krissy Moehl liggen met daarin onder meer een trainingsschema voor een 100 kilometer. De komende drie weken ga ik kijken of dit bij mij past. Het fijne aan dit schema is dat er ook andere trainingen dan hardlopen zijn opgenomen, zoals core en cardio (anders dan hardlopen!). En aangezien core strength excercises mijn ‘zwakke punt’ zijn, hoop ik met dit schema dit wel op te kunnen pakken. En vol te houden.

Letten op voeding

Net als 75% van de Nederlanders ben ik ook weer begonnen met het letten op voeding in de hoop 10 kilo te verliezen in het komende half jaar. Dat begint vooralsnog met ervoor zorgen dat ik dagelijks genoeg water drink en minder snaai. Voor mij geen dieet, maar wel wat vaker koeken, chips, chocolade en andere nutteloze calorieën laten staan. Wellicht dat ik de komende maanden wat extra stappen ga zetten, maar vooralsnog is er nog wel wat winst te behalen door de extra’s te laten.

Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.