Ik houd wel van een uitdaging. De grootste uitdaging voor 2022 is natuurlijk by far mijn 100 kilometer (met 3200 hoogtemeters!), maar dat is nog best ver weg. Om mijzelf te motiveren en uit te dagen schrijf ik me daarom regelmatig in voor een trail. Maar wat als dat even niet kan? Dan zijn er gelukkig altijd nog de ‘challenges’. Dat heeft me de afgelopen twee jaar wel geholpen om grenzen te verleggen en mezelf een schop onder de kont te geven om op pad te gaan.
Als ik met een challenge start, dan neem ik dat ook heel serieus en wil ik het doel ook echt halen. Dat lukt niet altijd en dat zie ik dan ook maar als een goede oefening in omgaan met een DNF. Op dit moment doe ik mee aan drie challenges:
 

1. Craft Beer Run Dry January Running Bingo Challenge 

UitdagingJe hebt de maand januari de tijd om 25 hardloopchallenges te voltooien, die variëren van plogging en een kilometer achteruitlopen tot een coopertest, trappenloop, een snelle 5 kilometer en twee keer op een dag lopen. Iedere dag mag je maar maximaal één bingovakje afvinken. Het vraagt wat creativiteit, maar met nog 3 vakjes en 5 dagen te gaan, lijk ik het te gaan halen. Het mooie van deze uitdaging is dat ik dingen doe die ik anders niet zo snel doe. Wie gaat er een kilometer achteruitlopen bijvoorbeeld? Zou je eigenlijk eens moeten proberen, want het is een hele rare ervaring. Vooral als je je na een tijdje achteruit te hebben gelopen weer omdraait. Maar ook plogging was iets waarvan ik altijd dacht dat ik het eens moest doen, maar het kwam er nooit van. Nu werd ik ‘gedwongen’ en heb ik het met veel plezier gedaan. Binnen twee kilometer had ik een zak vol, maar dat is ook niet zo verbazingwekkend als je bedenkt dat er een McDonald’s om de hoek zit. Maar natuurlijk ook volop mondkampjes, een lege wijnfles en plastic. 
 

2. Longtermnlchallenge 

Bij deze challenge gaat het erom dat je in alle gemeenten van Nederland loopt. Ik ben hier denk ik in 2019/2020 actief mee begonnen. Je data wordt uit Strava gehaald en omdat ik sinds 2015 op Strava zit, had ik al zo’n 50 gemeentes afgevinkt voordat ik echt mee ging doen. Inmiddels zit ik op 151 van de 352 gemeentes en heb ik nog tot oktober de tijd om de ontbrekende gemeentes te lopen. De kans dat ik deze challenge ga halen is 20%. Het heeft voor mij ook geen prioriteit. Bij voorkeur loop ik onverhard en als ik gemeentes wil afvinken, dan is het zoeken naar een gemeente met een natuurgebied. Deze challenge heeft me de afgelopen jaren wel op plekken gebracht waar ik anders niet zo snel zou komen, bijvoorbeeld onlangs nog bij de Ankeveense plassen. De echte fanatiekelingen maken dusdanige routes dat ze met een route van rond de 10 tot 15 kilometers zo veel mogelijk gemeentegrenzen passeren. Soms doe ik dat ook wel, als het ‘toevallig’ zo uitkomt, maar lekker lopen in de natuur staat toch voorop.  
 

3. 12 maanden, 12 uitdagingen

Voor deze challenge heb je 12 maanden de tijd om 12 ‘uitdagingen’ te doen. Eigenlijk zijn die uitdagingen met name te lopen routes van 25 of 50 kilometer in diverse natuurgebieden van Nederland, inclusief of exclusief een Vertical K. Je bent helemaal vrij om te bepalen wanneer je wat gaat doen en dat hoeft echt niet iedere maand een afstand te zijn, als je aan het einde van het jaar maar 12 uitdagingen hebt gedaan. De GPX-bestanden krijg je. Het leuke van deze challenge is dat het om de beleving gaat en mij heeft het gebracht dat ik weer andere lopers leer kennen omdat ik aanhaak bij een van de routes.   
 

4. Duivelse Uitdaging

Op 1 februari start voor mij de tweede Duivelse Uitdaging. De eerste keer ging het volgens mij om het lopen van 444 kilometer in drie maanden tijd. Maar dan niet een totaal van 444 kilometer, maar een reeks afstanden die samen een totaal van 444 kilometer vormden (onder meer de afstanden 1 t/m 20 kilometer, 50 en met als uitschieter de 66 kilometer). Dit keer is het een Duivelse Double Digits. Je hebt vanaf 1 februari tot eind juni de tijd om een bepaalde reeks te volbrengen. Je kunt kiezen tot hoe ver je wilt gaan. Voor ‘Duivelse Double Digits warming-up deel’ loop je 1.11 km, 2.22 km tot en met 20.20 km. ‘Duivelse Double Digits zinloos deel’ gaat tot en met 30.30 km. En zo heb je opties tot 50.50 km met als uitsmijter de 66.66 km. Ik ga voor ‘Duivelse Double Digits uitzichtloze deel’ en dat betekent dat ik voor eind juni alle afstanden tot en met 40.40 km gelopen moet hebben. Met alle trainingskilometers die ik ga maken had ik even het idee om tot en met 50.50km te gaan, maar ik was even vergeten dat ik dan nog negen keer een afstand moet lopen die een marathon of langer is en dat zie ik niet gebeuren. 
 
En dan zou je kunnen zeggen: maar dat is dan toch juist de uitdaging? Nou nee, de uitdaging is om op 9 juli heel aan de start van de 100 kilometer te staan en alle uitdagingen, trails etc. zijn ondergeschikt aan dat doel. Als ik die stip op de horizon niet had gehad, dan was ik ervoor gegaan, maar voor nu kies ik ervoor om rustig op te bouwen.  

 Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.