Yoga heeft zich de afgelopen jaren mijn leven binnengewurmt en is een steeds belangrijker deel uit gaan maken van mijn 'sportroutine'. Voor corona volgde ik lessen bij een yogastudio. In eerste instantie puur ter ontspanning en om even mijn hoofd leeg te maken. Tot ik ontdekte dat yoga ook heel nuttig is voor hardlopers; om je houding te verbeteren, je spieren te versterken en flexibeler te worden.

YogaRekken en strekken

Tegenwoordig sta ik bijna dagelijks een of meerdere keren per dag 'op de mat' om te rekken en strekken. En dat zijn echt geen sessies van een uur. Tien minuten in de ochtend is al een heerlijk begin van je dag. Toegegeven, nu ik nog steeds thuis werk is het wel wat makkelijker om dit in mijn ochtendroutine in te passen. Op dagen dat ik naar kantoor ga, is dit wel een van de eerste zaken die ik oversla (helaas). Naast het feit dat yoga voor mij een hele goede start van de dag is, is het ook een perfecte spiegel. Ik weet precies wanneer ik eigenlijk nog niet hersteld van een training of trail. Alles voelt wat stijver en bewegingen kosten wat meer moeite.

Inspiratie via YouTube

Via YouTube zijn er legio yogafilmpjes en -kanalen te vinden. In de loop der jaren heb ik wel een paar favoriete kanalen, maar wat ook altijd wel goed werkt is een zoekterm intoetsen. Heb ik de dag ervoor een trail gelopen en heb ik niet zo’n zin in krachtposes, dan kies ik voor restorative yoga of yin yoga. Bij beide vormen houd je de yogahoudingen wat langer aan en zijn het veelal liggende houdingen. Deze houdingen mogen je ook geen inspanning kosten. Afhankelijk van de zin die ik heb, zet ik 15, 30 of 45 minuten bij mijn zoekterm. En voor wie een hekel heeft aan core-en balansoefeningen, bij yoga werk je (soms deels onbewust) ook aan je spieren en stabiliteit.

Mijn favorieten

Voor 85% van de yogasessies die ik volg put ik uit het aanbod van de kanalen Yoga with Bird en Yoga with Kassandra. De practices bevatten fijne houdingen, het tempo is prettig en het is heel no nonsens. Een ander kanaal dat wellicht interessant is, is Yoga with Adriene. Persoonlijk vind ik dat ze net iets te langzaam gaat, te lollig is en te veel praat, maar veel mensen lopen met haar weg. Smaken verschillen! Ter afsluiting nog een tip voor als je regelmatig(er) yoga wilt doen, maar niet iedere keer een sessie wilt uitzoeken. Volg een 30 dagen challenge. Je hoeft echt niet iedere dag een sessie te doen, maar zo kun je wel 30 dagen vooruit.

 Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.