Kan iemand de tijd stilzetten? Over minder dan twee maanden sta ik al aan de start van de Lakeland Trails Ultra 100 km! Onvoorstelbaar. Enerzijds ben ik als de dood voor het moment dat het startschot klinkt, aan de andere kant ben ik er ook wel aan toe. Meer dan wat ik tot nu toe heb gedaan, kan ik niet doen. Ik train consequent, doe kracht, let op mijn voeding en werk aan mijn mindset. Ik begin ook wel steeds nieuwsgieriger te worden naar het verloop van zo’n race. Is het eens maar nooit meer of wil ik hierna niets anders meer?

Terugblik aprilIJkpunt in mijn trainingsschema

Het nadeel van trainen voor een 100 km is dat je een heleboel andere loopjes moet laten schieten die niet in het trainingsschema passen. De 70 km op Ameland in maart? Heel leuk, maar wel een risico. De GTLC (Grand Trail des lacs & châteaux) 85 km in mei? Oh, die had ik graag willen doen, maar waarschijnlijk had ik dan mijn kruit al verschoten voor juli. Gelukkig zijn er ook nog wel loopjes die wel (ongeveer) in het schema in te passen zijn. Van 23 tot en met 26 april liep ik samen met Hans de Dutch Mountain Trail. Een wandeltocht in Zuid-Limburg van 100 km met de nodige hoogtemeters die wij rennend hebben gedaan. Vier dagen met afstanden tussen de 23 en 30 kilometer. Heel goed te doen en lekkere trainingskilometers gemaakt. Komend weekend staat de Koning van Spanje Ultimate op het programma. Drie dagen rennen met op vrijdag een nighttrail van 14km, zaterdag een 43km en zondag 30km. Dit is hét moment om te kijken waar ik sta, of ik kan afzien en hoe ik langere afstanden ‘verteer’.

Spullen aanschaffen

Hoe dichter we bij 9 juli komen, hoe belangrijker het ook wordt om het lijstje met aan te schaffen spullen af te werken. Een trailvest had ik al gekocht, de regenbroek is inmiddels ook binnen en op een extra lamp en wat ehbo-spullen na heb ik alle (items) voor Engeland. Ondertussen ben ik ook goed aan het nadenken over hoe ik mezelf goed gevoed kan houden tijdens het lopen. Het oefenen met eten en drinken tijdens het hardlopen heeft laten zien dat ik niet consequent eet. In het begin lukt het allemaal wel, maar naarmate de uren verstrijken, gaat het me steeds meer tegenstaan. Het lijkt wel alsof ik alleen maar aan het eten ben! Het is weliswaar ieder half uur, maar die tijd vliegt voorbij! Sinds vorig weekend ben ik aan het experimenteren met sportdrank van Maurten. Zij hebben twee versies, de 160 en 320. De 160-variant los je op in 500 ml water en als je het flesje leeg hebt gedronken, dan heb je 40gr koolhydraten binnen. De 320-variant is goed voor 80gr koolhydraten. Het is echt een uitkomst dit spul. Ik krijg er een gevuld gevoel van en hoef niet meer tegen mijn zin te eten. Het plan voor komend weekend en tijdens de ultra is om te beginnen met sportrepen en gelletjes en dan in de tweede helft over te schakelen op Maurten.

Gezond BMI

Het afvallen gaat langzaam maar gestaag. Op 1 mei woog ik 68kg en dat betekent 0,9kg minder ten opzichte van een maand geleden. Maar wel 8,1kg kwijt sinds 1 januari. Ik merk dat ik qua voeding de focus verlies en mijn prioriteit niet (meer) ligt bij kilo’s verliezen. Natuurlijk wil ik nog steeds wel wat kwijt, maar ik heb nu weer een gezond BMI. Waar ik ook heel blij mee ben, is dat ik sneller ben geworden. Ik merk dat met name op het asfalt. In het bos blijf ik een beetje voorzichtig. Ik ‘durf’ ook steeds vaker een wat hoger tempo aan te houden. En met een iets hoger tempo bedoel ik dat ik nog steeds kan blijven praten, maar iets buiten mijn comfortabele zone ga.

Vooruitblikken

Als ik alvast vooruitkijk naar de volgende maand, dan is het qua trainen heel blijven. Eigenlijk wil ik nog een keer om middernacht starten met een duurloop omdat dat de starttijd van de ultra is. Tijdens de Koning van Spanje pak ik nog een loopje in het donker mee en staat ook weer even helder op mijn netvlies hoe dat is. Voor de rest ga ik het hoogteprofiel even goed bestuderen en vooral nog genieten van de laatste trainingsweken.

Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.