Toen we 10 jaar geleden ons huis kochten en van 4 keukenkastjes naar ruim de dubbele hoeveelheid gingen voelde ik me de koning te rijk. Al die ruimte! Inmiddels groeien we aardig uit onze keuken en moeten we iets creatiever omgaan met de beschikbare ruimte. En zo werd het idee geboren om een kruidenrek te maken in onze deurpost. Een gouden idee en een absolute aanrader voor een ieder die extra ruimte nodig heeft.


Deur opofferen

Onze keuken grenst aan de hal. We kunnen direct via de hal naar de keuken of via de eetkamer. De eerste optie gebruiken we alleen als we boodschappen hebben gedaan, maar voor de rest deden we eigenlijk weinig met die deur. Omdat naast de deur een raamkozijn zit konden we destijds de keukenkasten eigenlijk niet doortrekken tot aan de muur. Bovendien werd ons gezegd dat we die deur lekker moesten laten zitten omdat het zo handig was met zware boodschappentassen. Waar, maar we besloten nu de deur toch op te offeren.

 

Frame in de deurpost

Het idee begon met planken in een frame in de deurpost. We tekenden, wisselden van gedachten over het soort hout, hoe we het gingen maken. Duidelijk was dat we de deur zouden laten zitten. We besloten een stuk of 4 plankjes te maken en daaronder een kast. In eerste instantie wilden we een kast kopen die precies 97 centimeter breed was en dan ook nog de juiste hoogte om tussen muur en keukenkastje te passen, maar dat was zoeken naar een speld in de hooiberg.

 

DIY kast en kruidenrek

Kant en klare planken

Optie 2 was zelf maken. Na alles opgemeten te hebben en uitgerekend te hebben hoeveel planken we van welk formaat moesten hebben gingen we naar de bouwmarkt. Mijn eerste idee was om zelf de planken te verven, maar dat was veel meer werk en voor mijn gevoel zou het resultaat minder mooi worden dan kant en klare planken te kopen. Het werden uiteindelijk steigerplanken met een greywash. Zoals zoveel klussen bleek het bouwpakket toch iets meer werk dan gepland. Maar het was het allemaal waard.

 

DIY kast2Kruidenrek

Het 'bouwen' heb ik aan Hans en mijn schoonvader overgelaten. Ik ben goed in het uitdenken, maar anderen zijn weer sterker in de uitvoering. Uiteindelijk is het rek (waar zoals je ziet ook heel veel meer staat dan alleen maar kruiden) en de kast precies zo geworden zoals ik gedacht had. We hebben opeens een heleboel ruimte voor potjes kruiden, flesjes etc. Verder hebben we veel meer ruimte gecreëerd voor weckpotten, kookboeken, de keukenmachine en kleine 'troepjes'. Het was wel een investering, want stiekem heb je toch meer planken nodig dan je denkt, maar we zijn nog iedere dag blij met de beslissing. 

Klem in kozijn 

Mochten we ooit verhuizen dan kunnen we het frame makkelijk verwijderen aangezien het nergens vast zit. We hebben het klem gezet in het kozijn en kunnen het er zo uitschuiven. De kast is makkelijk op andere plekken in te zetten aangezien deze stevig genoeg is. Kortom, het was de investering waard. De keuken is er een stuk 'levendiger' van geworden. Het is verbazingwekkend hoe snel je de nieuwe ruimte weer gevuld hebt. Ondertussen ben ik alweer druk aan het broeden op een volgend project. Ik vind de keuken er alleen maar gezelliger van worden nu alles niet meer zo weggestopt zit in kastjes.