Ooit gehoord van kruidenthee om te ontzuren? Ik tot voor kort niet. Ik kon me er werkelijk niets bij voorstellen en nieuwsgierig als ik ben wilde ik het dan gewoon proberen en ontdekken wat het is en waar het goed voor is.

Zo wist ik niet dat voeding, stress, medicijnen en overmatige spierbelasting na verbranding zure afvalstoffen produceren. Als hardloper heb ik weleens gehoord van melkzuur, maar dat was voor mij een losse term waar ik verder niet zoveel mee kon of deed. Ja, ik heb weleens spierpijn, maar dat dat komt door melkzuur wist ik niet. Er zijn nog veel meer 'soorten' zuren, zoals vetzuren en urinezuren. 

Verzuring

Even een stukje theorie: De hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in het bloed vrijkomt is te groot om via de normale uitscheidingsorganen het lichaam te verlaten. Met als gevolg dat de zuren opgeslagen worden in je lichaam in onder meer de weefsels en de gewrichten. Je kunt je voorstellen dat hoe ouder we worden hoe meer het lichaam gaat verzuren. Vermoeidheid, stijfheid en pijnen kunnen de gevolgen zijn van verzuring. 

Ontzuren

Best interessant om eens bij stil te staan. Met betrekking tot voeding laten met name koffie, alcohol, frisdranken, suiker, dierlijke eiwitten en bepaalde vetten veel vetzuren achter. Lichaamscellen kunnen minder goed hun werk doen door de ophoping van zure afvalstoffen met veroudering van weefsel tot gevolg. Om verzuring tegen te gaan moet je ontzuren. Oftewel zorgen dat de stroom zure afvalstromen afneemt en de opgebouwde zuurresten uit het lichaam worden verwijderd.

Spaarzaam met suiker

Maar hoe doe je dat? Door onder meer stress te vermijden, niet te roken en overmatige spierbelasting te voorkomen. Op voedingsgebied doe je er goed aan om het drinken van koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken te matigen en ook spaarzaam te zijn met het eten van dierlijke eiwitten en suikers. Aan de andere kant helpt het eten van (meer) groenten, fruit, aardappelen, noten en zaden. Deze voeding belast het lichaam veel minder. 

Gezonde leefstijl

Met een gezonde leefstijl ben je al een heel eind op weg als het gaat om het beperken van verzuring. Om het lichaam een handje te helpen zijn er allerlei middelen die kunnen helpen bij ontzuren. Druppels, tabletten, badzout, superfoods, maar dus ook thee. Ik probeerde de Alka thee. Deze thee bevat 52 soorten kruiden en kun je op ieder moment van de dag drinken. Het bevordert de afvoer van zure afvalstoffen, reinigt blaas, lever en nieren en verhoogt de lichaamscirculatie. 

Proeven

Ik was in eerste instantie heel benieuwd naar de smaak. Ik heb wel eens vaker 'gezonde' theeën gehad en dat was lang niet altijd geslaagd, maar deze thee was goed te drinken, lekker zelfs. Minder geslaagd is het feit dat de 'filters' geen labeltje hebben. Je moet of een lepeltje gebruiken of je vingers branden om het zakje uit het glas te halen. Ik neem nu een of meerdere keren per dag deze thee en kan moeilijk zeggen of het 'helpt', maar dat geldt eigenlijk voor zoveel dingen. Waarom slik je vitamines? Eet je superfoods? Aangezien ik af en toe best een stresskip ben en ook veel sport is het voor mij absoluut een welkome aanvulling en laat ik het onderdeel uitmaken van mijn gezonde leefstijl.

De Alka thee is te koop bij onder meer drogisterijen en reformhuizen, maar ik heb het ook zien liggen bij de Vitaminstore, evenals bij Ekoplaza. Een verpakking met 50 zakjes kost 14,95 euro en met 100 zakjes 24,95 euro.