HumusHumus, hummus, hoummous, humous, hoemoes. Oftewel kikkererwtenspread. De Nederlandse vertaling klinkt een stuk minder aantrekkelijk dan de oorspronkelijke naam, die veel verschillende schrijfwijzen kent, maar verklapt wel meteen wat het hoofdingrediënt van dit gerecht is. Het maken van humus is kinderlijk eenvoudig, maar op de een of andere manier waren we er nog steeds niet toe gekomen om het zelf te gaan maken. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover.

 


Humus met platbrood

Manlief en ik besloten op deze regenachtige zaterdag een aantal uren door te brengen in de keuken. Er werd pompoentaart gemaakt (een recept uit Puur natuurlijk koken van Tom Hunt), pikante chorizosoep en platbrood met humus. Alles homemade! Humus is oorspronkelijk afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar komt ook veel op tafel in het Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika. Ook bij ons in Nederland wordt het steeds meer gegeten. Humus eet je samen met Turks brood, pitabrood of platbrood zoals wij deden.

 

Laat een nachtje in de koelkast staan

De basis is kikkererwtenpuree, tahin oftewel sesamzaadpasta, knoflook, citroensap, olijfolie en komijnpoeder. Daarnaast kun je bijvoorbeeld aubergine toevoegen of zongedroogde tomaten of gebruik een rode peper. Het lekkerste is om de humus na bereiding een nachtje in de koelkast te laten staan. Hieronder een basisrecept waarmee je vervolgens naar eigen inzicht kunt variëren. Wij gebruikten bijvoorbeeld best wel veel olijfolie en een klein beetje water, maar je kunt ook heel goed het vocht van de kikkererwten toevoegen. Hieronder een basisrecept voor humus. Ga het vaker maken en varieer met hoeveelheden tot je de voor jou perfecte humus hebt gemaakt!

 

Basisrecept humus

HumusIngrediënten 

400 gram uitgelekte kikkererwten (bewaar het vocht!)
2 tenen knoflook
2 el tahin
Sap van een halve citroen
6 zongedroogde tomaten
3 el olijfolie
Peper en zout naar smaak 

Ter garnering

Paprikapoeder 

Bereiding
Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de paprikapoeder, in de keukenmachine en voeg olijfolie, water of een deel van het vocht van de kikkererwten toe tot het een gladde massa is geworden. Meng, proef en laat een nachtje in de koelkast staan. Voor gebruik strooi je er nog wat paprikapoeder over. Eet smakelijk!