FreekehKen jij freekeh al? Het is een tarwegraan dat wordt geoogst op het moment dat deze nog jong en groen is. Na de oogst worden de granen licht geroosterd en dat zorgt voor een nootachtige en iets rokerige smaak. Freekeh bevat bovendien vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst. Daarnaast bevat freekeh relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Je kunt freekeh gebruiken als alternatief van couscous of rijst, maar probeer het ook eens in de soep. Dat is lekker!

 

 

 

Proeven van freekeh

Freekeh stond al een hele tijd op mijn lijstje om een keer te proberen. Dit lijstje is behoorlijk lang en het was er tot dusver dan ook niet van gekomen om het te kopen. Tijdens een kerstborrel kon ik deze week proeven van freekeh van het merk Artisan grains. Er was overheerlijke kastanjesoep gemaakt van dit product. Het mooie is dat ik ook nog een pak mee naar huis kreeg en dus eindelijk dit product eens kan gaan gebruiken in gerechten.

 

Eenpansgerechten met freekeh

Naast soep kun je er verschillende eenpansgerechten van maken, zoals freekeh met gekruide pompoen en feta, met zongedroogde tomaat, feta en basilicum of gooi het over een andere boeg met gegrilde courgette, munt en granaatappel. Of wat dacht je van freekeh als vulling van kip! Op de website staan verschillende recepten. Omdat ik zo enthousiast was over de soep wil ik dit recept dat ik van Artisan grains kreeg, nog voor ik er netjes een foto van heb kunnen maken, graag met jullie delen! Een goede foto van een kop soep volgt dus nog. Hopelijk heb ik komend weekend nog even de gelegenheid om de soep zelf te maken.

 

Winterse kastanjesoep met freekeh en salieroom

Ingredi├źnten
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 teen knoflook
500 gram gekookte kastanjes
Half glas witte wijn
600gml bouillon
60 g freekeh
15 gr boter
250 gr paddenstoelen
Tijm
100 gr mascarpone
Scheutje melk
Salie

Bereiding
Snipper de uit, bleekselderij en knoflook en bak glazig in een scheutje olie in de soeppan.
Voeg de kastanjes toe en bak even mee.
Blus af met de witte wijn en voeg de bouillon toe.
Laat 10 minuten koken en pureer met de staafmixer.
Kook ondertussen de freekeh in ruim water in 15 minuten gaar en giet af.
Snijd de paddenstoelen en bak bruin in boter met de tijm.
Klop de mascarpone los met een scheutje melk en meng er de salie in reepjes doorheen.
Breng op smaak.
Schep de freekeh en de paddenstoelen door de soep.
Serveer in een bord of kop met een flinke lepel salieroom.