Ik ben een groot liefhebber van quinoa (uitspreken als kien-wah). Je kunt er oneindig mee varieren en het smaakt prima in zowel warme als koude gerechten. Ik ben het destijds gaan eten als vervanger van rijst. Het is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens rijk aan eiwitten, vitamine B2 en E en mineralen als ijzer, koper en magnesium! Het leuke van het maken van een gerecht met quinoa is dat je het eigenlijk met alles kunt combineren en dat het een prima ingrediënt is om mee te experimenteren. Het kan eigenlijk niet mislukken. Heb je niet zoveel inspiratie, probeer dan onderstaand recept met pompoen eens!
Quinoa met pompoen
Ingrediënten (2 personen)
- 200 g pompoen
- 125 g quinoa
- 250 ml water
- 1 el pompoenpitten
- 1 el zonnebloempitten
- ½ el lijnzaad
- ½ citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 el zongedroogde tomaatjes
- 1-2 takjes verse dragon of ½ el gedroogd 1 bosje peterselie
- 1 klontje boter olijfolie zout en peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil en sij de pompoen in blokjes van 1½ cm.
- Verdeel ze in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout.
- Pers er een teentje knoflook boven uit en rooster dit in ca. 20 min. gaar in de oven.
- Spoel de quinoa in een zeef onder koud water af en laat dit uitlekken.
- Breng de quinoa met 250 ml water en wat zout aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en kook de quinoa in ca. 12-15 min. gaar.
- Neem dan de pan van het vuur en laat deze nog 10 min. staan en roer vervolgens los met een klontje boter.
- Hak de peterselie en de dragon.
- Rooster de pompoen- en zonnebloempitten in een droge koekenpan lichtbruin en knapperig.
- Schep de gare pompoen met de kruiden, tomaatjes en de lijnzaad door de quinoa en breng op smaak met olijfolie, citroensap, peper en zout.
- Bestrooi de quinoa met de pitten.
Liever een recept met vis? Probeer dan de Kruidige venkelzalm met gazpachosalade
Een keer heel iets anders? Ga dan aan de slag met een pizza met een bodem van bloemkool