Het wordt dit weekend lekker weer en een van de gerechten die ik dan graag maak is kruidige venkelzalm met gazpachosalade uit het boek Weber’s Barbecueën en grillen.
Je kunt 's morgens al rustig de eerste voorbereidingen doen voor de gazpachosalade die dan gedurende de dag lekker op smaak kan komen. Ergens halverwege de middag, als je even genoeg hebt van de zon, marineer je de zal alvast en als je wilt gaan eten is het eten in tien minuten klaar. Ideaal toch?

 


Kruidige venkelzalm met gazpachosalade

 

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 25 minuten
Koeltijd: 1-8 uur
Marineertijd: 1 uur
Grilltijd: 8-10 minuten

 

Ingrediënten
Voor de zalm
4 zalmfilets, zonder huid (ong. 230 gr per stuk, 2½cm dik)


Voor de salade

2 el olijfolie
75 gr. rode uien, in kleine blokjes
2 tl. fijngehakte knoflook
400 gr. tomaten in kleine blokjes
175 gr. courgettes in kleine blokjes
150 gr. komkommer zonder kern in blokjes
175 gr. rode paprika in kleine blokjes
½ tl. grof zout
wat zwarte peper
1 tl. balsamicoazijn
2 el. fijngehakte verse dille
tabasco


Voor het kruidenmengsel

1 tl. gemalen venkelzaad
1 tl. grof (zee)zout
1 tl. chilipoeder
½ tl. selderijzaad
½ tl. versgemalen zwarte peper


Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien daarin in 2-3 minuten glazig, roer regelmatig.
  • Voeg de knoflook toe en gaar 1 minuut, roer en af en toe.
  • Voeg de tomaten-, courgette-, komkommer- en paprikablokjes toe en breng op smaak met peper en zout. Laat dit al roerend ongeveer 1 minuut sudderen tot de tomaten wat vocht afgeven.
  • Neem dan de pan van het vuur, roer de azijn en dille er door en doe de inhoud van de pan in een grote schaal. Zet deze 1-8 uur in de koelkast, in deze tijd zal er nog meer groentevocht vrijkomen.
  • Haal de schaal ongeveer 30 minuten voor serveren uit de koelkast en breng de gazpachosalade met zout, peper en tabasco op smaak.
  • Meng ondertussen de ingrediënten voor het kruidenmengsel in een schaaltje. Bestrijk de zalmfilets aan beide zijden gelijkmatig met olijfolie en strooi het kruidenmengsel erover. Zet dit afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Grill de zalmfilets in een (grill)pan, plaats eventueel een deksel op de pan. Keer de filets na 6-7 minuten om. Na 8-10 minuten zijn de filets half doorbakken.
  • Leg een bodem van gazpachosalade op het bord en leg de filet daarop. Zorg er voor dat er weinig vocht meekomt met de salade.