Sugarless, de lunchroom van Jennifer de Jong, in Amsterdam, is naar eigen zeggen de eerste lunchroom in Amsterdam met haar eigen specialisatie in luxe, dagverse, biologische lunches en sappen, vrij van geraffineerde suikers en ongezonde zoet-, kleur-, geur- en smaakstoffen. Als foodie daarom voor mij een ‘must eat’ tijdens een dagje Amsterdam.
Met her en der een schoonheidsfoutje heeft Sugarless haar mission statement: ‘onze gasten kwaliteit en gastvrijheid bieden in een warme en huiselijke sfeer’ wat mij betreft waar kunnen maken. 


Paleo lunch

Eerste stop tijdens een dagje Amsterdam was de lunchroom Sugarless in de Bilderdijkstraat. Iedere keer als ik een stad bezoek probeer ik van tevoren leuke eetadresjes te vinden. Ik ben een groot liefhebber van biologische eetgelegenheden. Niet alleen vanwege de goede producten en de aandacht voor de gerechten, maar ook vanwege de fijne sfeer die er vaak bij dergelijke restaurants hangt. Aangezien dit bezoek aan Amsterdam midden in mijn paleo experiment valt, was een aanvullende eis om te kijken of ik ergens paleo kon lunchen. En dat is zowaar gelukt. Ik verheugde me enorm op de lunch. Via de website had ik de kaart al bekeken en dat maakte me alleen nog maar meer enthousiast.

Omelet Italia

Het enthousiasme werd in eerste instantie wel bekoeld toen we na een hartelijk welkom door eigenaar Jennifer de Jong vervolgens 25 minuten moesten wachten voordat we een drankje konden bestellen. We hadden onze zinnen gezet op bio kruidenthee en een bio bladsla salade met tonijn en extra gegrilde groente. Tot onze grote teleurstelling en verbazing was de salade op. Ik kan me nog voorstellen dat het in de loop van de middag niet meer verkrijgbaar is, maar om 12.30 uur al! Een goede tweede werd voor mij de omelet Italia met rode paprika, rode ui, zwarte olijven, pesto rucola, kiemen, tomaat en mayo, vergezeld van huisgemaakte glutenvrije paleo crackers. Voor mijn tafelgenoot werd het zuurdesembroord met zachte buffelmozzarella, pesto, tomaat, basilicum en olijfolie.

Aangename verrassing

Het eten deed ons de lange wachttijd voor onze drankjes en het niet kunnen bestellen van de salade vergeten. Het eten zag er niet alleen goed uit, het smaakte ook nog eens perfect! Met name de paleo crackers waren voor mij een aangename verrassing. Wie paleo eet laat het brood staan en vaak mis je dan toch iets. De crackers, bestaande uit zaden, zijn niet alleen goed te combineren met ei, maar zalm, avocado of ander beleg zou ook heel goed passen. Aan het einde van ons bezoek aan Sugarless heb ik nog naar het recept gevraagd van de crackers, maar verder dan zaden en ei om te binden kreeg ik niet uit Jennifer de Jong. Maakt ook niet uit, het geheim van de kok is het geheim van de kok. Een leuke uitdaging voor mij om te kijken of ik dit na kan gaan maken!

Sugarless is aanrader

Met nog een laatste blik op de vitrine waarin onder meer paleo frambozen cheesecake ligt, verlaten we de lunchroom. Hoewel we lang moesten wachten en we niet konden eten wat we wilden eten is Sugarless wel een aanrader. Het is er huiselijk, de lunchroom heeft een uitgebreide kaart en zowel de paleo als de niet paleo eter kan hier smaakvol eten. Bij Sugarless kom ik zeker nog weleens terug. Ze bieden namelijk ook high tea’s waaronder de High Tea Paleo Special, maar ook als niet paleo eter zijn er leuke high tea arrangementen.

Sugarless, Bilderdijkstraat 92, Amsterdam, www.sugarless.nl