Ik ben gek op linzen en gebruik ze zowel in de soep als bij bijvoorbeeld curry's of salades. Ik vind ze een goede vervanger voor maaltijden met pasta en rijst. Ze zijn rijk aan vezels en eiwitten en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Linzen worden veel gebruikt in de Arabische keuken en daarom is het ook niet verwonderlijk dat in een kookboek als Vegarabia recepten staan met linzen. Ik mag uit dit boek een recept met jullie delen, namelijk de linzen met zoete wortel, dadels en goudkleurige room. Ik vind het een bijzonder fijn recept waarbij robuuste smaken worden gecombineerd met een romige dressing en het zoete van de wortel en de dadel. Ik ben benieuwd of jij ook zo enthousiast bent over dit gerecht! Let me know.
Recept linzen met zoete wortel, dadels en goudkleurige room
Voor 4 personen
Ingrediënten
100 g Puy-linzen
½ kleine ui, gehalveerd
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 laurierblaadje
klein stukje kaneelstok
snuf zeezout
40 ml extra vergine olijfolie
½ middelgrote wortel, in fijne reepjes
3 medjooldadels, ontpit en in kleine blokjes
bosje bladpeterselie, blad in reepjes
4 volle el dragonblad, grofgehakt
handjevol waterkers, rucola of erwtenpeulen, ter garnering (optioneel)
Goudkleurige room
1 volle el olijfolie
1 sjalot, fijngesnipperd
½ tl gemberpoeder
½ tl korianderpoeder
½ tl komijnpoeder
¼ tl kurkuma
150 ml double cream of volle slagroom
2 volle el citroensap
115 g Griekse yoghurt
Zout
Bereidingswijze
Spoel de linzen goed af, doe samen met de ui, de knoflook, de tijm, het laurierblaadje en het kaneelstokje in een kleine pan en bedek met voldoende water.
Laat 15 minuten zachtjes koken totdat de linzen gaar zijn. Doe geen zout in het water, want daardoor worden de linzen taai!
Laat de linzen goed uitlekken en meng het zout en 1 eetlepel olijfolie door de nog warme linzen.
Verhit voor de goudkleurige room de olijfolie in een kleine kookpan en doe de sjalot en de specerijen erbij.
Laat 5 minuten zweten totdat de sjalot zacht is.
Voeg de room en het citroensap toe en breng aan de kook.
Laat 5 minuten zachtjes koken.
Roer de yoghurt erdoor, breng op smaak met zout en zet apart.
Doe de wortel en de dadels bij de linzen, samen met twee derde van de gouden room. Roer goed en zet tot gebruik in de koelkast. (Het is ongeveer 8 uur houdbaar.)
Meng vlak voor het serveren de kruiden erdoor en schep de linzen in een bergje op een serveerschaal.
Maak een kuiltje in het midden en schenk de rest van de goudkleurige room erin.
Besprenkel met de rest van de extra vergine olijfolie en serveer op kamertemperatuur.
Garneer met groene blaadjes, als je deze gebruikt, of serveer met een salade.
Op zoek naar meer recepten? Hierbij een selectie van recepten die eerder werden gepubliceerd op Voedie.
Italiaanse bruiloftssoep
Makkelijke couscoussalade
Gazpacho (daarvoor hoeft het echt geen zomer te zijn!)
Pesto en tomatentapenade
Homemade chocoladebrokken
Humus
Raw appeltaart
Winterse kastanjesoep met freekeh en salieroom
Pizza met venkel, ui en spek
Maissoep met avocado
Pittige wortelsoep met curry, appel en gember
Bananenbrood