EXKi Amsterdam CSEen hapje van je broodje Carolus Quintus, een slokje van je vers gemaakte Fruit & Tea en tussendoor een vorkje prikkend van je salade Genova. Ondertussen uitkijkend over het IJ en bijna vergeten dat je op Amsterdam CS zit. Het station heeft er sinds een maand een hotspot bij. Bij de naam EXKi zal er niet gelijk bij iedereen een belletje gaan rinkelen, maar toen ik hoorde dat ze in Amsterdam op het centraal station zouden komen deed ik een klein dansje. Een verademing voor mensen die, net als ik, liever kiezen voor gezonde en verse voeding dan de slices pizza, patat, frikandel uit de muur, de big mac of döner. In dit restaurant kun je rustig ontwaken bij een kop koffie, lunchen met je vrienden of 's avonds voordat je naar huis gaat een hapje eten, maar alles is ook to go.


Gezond eten is een feestje

Voor wie zich nu afvraagt wat een broodje Carolus Quintus is: geitenkaas en zongedroogde tomaten. En kies je voor een salade Genova dan eet je groene bio linzen, artisjok en erwten. En zo zijn er nog veel meer gerechten met de leukste namen. Wat dacht je van Mombosa, Bakara of Concarneau. Dat maakt van gezond eten toch helemaal een feestje? Wie de EXKi op CS binnenstapt voelt zich er direct thuis. Voor de inrichting zijn natuurlijke materialen gebruikt, het ziet er schoon en netjes uit en het nodigt echt uit om even lekker te onthaasten en wat gezond en voedzaam eten te eten voordat het jachtige leven weer verder gaat. Wat zo mooi is aan EXKi is dat er wordt gewerkt met verse en natuurlijke producten, waarvan een groot deel uit de biologische landbouw is.

EXKi Amsterdam CS

Iedere maand een andere groente in de hoofdrol

Een ander leuk aspect van EXKi is dat groenten en dan met name seizoensgroenten centraal staan. Rond deze groenten worden recepten samengesteld. Iedere maand een andere groente in de hoofdrol. Voor mensen die in wat mindere mate met hun gezondheid bezig zijn en gewoon willen eten waar ze zin in hebben, is er ook volop keus. Een broodje brie of oude kaas, muffins, brownies, taarten, empanadas of pastillas. Je hoeft je hier echt geen konijntje te voelen die alleen maar aan groenvoer gaat knagen. EXKi is wat mij betreft het ideale start- en eindpunt voor je dagje Amsterdam. Even een rustmomentje voordat je jezelf onder gaat dompelen in de drukte van de stad of de plek waar je, voordat je op de trein stapt, nog even onder het genot van een sapje of een hapje terugblikt op de dag. 

EXKi, Ruijterkade 36C, Amsterdam, www.exki.nl