Kokoswater“Mag ik vragen waarvoor u dat gebruikt.” De vraag volgde op een verbaasde blik van de klant voor mij nadat ik bij de Ekoplaza vier pakken kokoswater op de band had neergezet. Na netjes een antwoord te hebben gegeven bleef het wel in mijn hoofd rondspoken. Ik gebruik kokoswater als sportdrank en in smoothies, maar eigenlijk alleen omdat het in de recepten staat of omdat ik het ergens heb gelezen dat het beter is. Maar waarom kokoswater nou beter is dan gewoon water? Ik kan het je niet zeggen. Hoogste tijd om op onderzoek uit te gaan en er een blog over te schrijven.

Wat is kokoswater?

Dat kokoswater uit het binnenste van de kokosnoot komt zal weinig mensen verbazen, maar heb je er ooit over nagedacht hoe het water hierin terechtkomt? Kokoswater is niets anders dan gefilterd regenwater waar de kokosboom tijdens de ontwikkeling van de kokosnoot mineralen en vitaminen aan toevoegt. De vezels van de kokosnoot zorgen ervoor dat alleen het ‘schone’ water naar binnen kan. Bacteriën en andere stoffen blijven aan de vezels aan de buitenkant zitten.

Groene en bruine kokosnoten

Kokoswater zit zowel in de gladde groene kokosnoten als de bruine, bijna niet te openen, kokosnoten. Hoewel sommige verpakkingen met daarop groene kokosnoten, al dan niet met rietje, anders doen vermoeden, is voorverpakt kokoswater afkomstig van de bruine kokosnoot.

Voordelen van kokoswater

Kokoswater heeft een heleboel voordelen. Het bevat weinig vet en suikers en is rijk aan onder meer magnesium, fosfor, natrium, ijzer en vitamine B en C. Door de elektrolyten zorgt kokoswater voor een constante boeksuikerspiegel. Het hoge gehalte aan kalium is bovendien goed voor de energielevering aan de spieren. Als sportdrankje is het ideaal omdat het in tegenstelling tot de meeste sportdranken alleen natuurlijke suikers bevat.

De ene kokoswater is de andere niet

Wat ik me wel afvraag nu ik bovenstaande kennis te hebben opgedaan is waarom de smaak van kokoswater per merk verschillend is. Gooien ze er dan nog allemaal ‘troep’ doorheen? Ik heb veel verschillende merken geprobeerd, maar Omega & More is mijn favoriete merk. Kokoswater van de toko smaakt naar stoffige, niet rijpe kokosnoten en andere merken gooien er weer allerlei smaakjes doorheen.

Drink jij kokoswater en wat is jouw favoriete merk?