Challenge Kliek&CoVerlepte 'verse' kruiden, yoghurt of kwark met een schimmellaagje, gerimpelde paprika’s omdat ik toch net iets teveel had gekocht. Het is, zeg ik met enigszins schaamrood op de kaken, eerder regelmaat dan uitzondering. Hoewel ik me best realiseer dat het zonde is om voedsel te verspillen, had ik toch even een extra zetje nodig. Dankzij Kliek&Co, die in actie komt tegen voedselverspilling, ga ik de uitdaging aan om een maand lang geen bruikbaar voedsel weg te gooien.


In actie tegen voedselverspilling

Eind vorig jaar kondigde ik in een blog al aan dat ik met deze actie mee zou doen. Samen met 1499 andere huishoudens ga ik de voedselverspilling tegen. Wellicht rijst nu de vraag bij je of een verlepte paprika, die ik in het begin van mijn blog als voorbeeld noemde, nog bruikbaar voedsel is of de beschimmelde yoghurt. Nee, dat is geen bruikbaar voedsel meer, maar ik gooi het wel weg, terwijl ik dit had kunnen voorkomen door het een of meerdere dagen daarvoor op te eten. Van de paprika had ik best soep kunnen maken. Of ooit aan gedacht dat je restjes groente, aardappelen, vlees en rijst heel goed tot fritatta kan verwerken? Gooi de restjes in een cupcakevorm, overgiet met geklutst ei, wat geraspte kaas erover, in de oven en klaar. 


Goede voorbereiding

In aanloop naar deze challenge heb ik nagedacht over hoe ik kon voorkomen dat ik voedsel weg ga gooien de komende maand. Ik heb mijn hele keuken onder de loep genomen en in mijn koelkast en voorraadkast goed gekeken welke etenswaren ik heb liggen en wat daarvan de houdbaarheidsdatum is. Dit leverde al een aantal producten op die ik de komende dagen op ga eten. Voor mij betekent de challenge vooral een wijziging in gedachtengang. Eerst in de koelkast kijken voordat ik inkopen ga doen en opmaken wat ik nog heb liggen. 


Creatief met levensmiddelen

Ik zal komende maand creatief omgaan met de levensmiddelen die ik nog heb liggen. In mijn koelkast staat bijvoorbeeld een aangebroken potje ansjovisfilets al enige tijd te wachten om opgegeten te worden, maar steeds komt het er niet van. Normaal gesproken is de eindbestemming dan de prullenbak, maar dat doen we nu even anders! Of het me gaat lukken om een hele maand geen voedsel te verspillen? Ik zet er mijn geld niet op in, maar al zou ik maar de helft minder weggooien dan zou ik nog tevreden zijn. Deze maand zullen regelmatig updates volgen over deze challenge. 

Doe je ook mee aan deze challenge? Dan kunnen we elkaar wellicht voorzien van leuke tips!