KookboekenGoh, makkelijk blogpostje om een top 5 van kookboeken uit mijn boekenkast samen te stellen. Dacht ik. Hoe langer ik voor mijn kast sta te turen, hoe moeilijker de keuze wordt. Want waar ga ik op selecteren? Een kookboek met desserts is niet te vergelijken met een kookboek van een topkok en telt ook mee hoe vaak ik uit een boek heb gekookt? Kortom, het oorspronkelijke idee is van de baan. Ik ga jullie gewoon eens per maand meenemen mijn boekenkast in en dan komt vanzelf alles aan bod! En tsja, waar begin ik dan mee. Nou, met deze vijf.

 


Jamie’s Amerika

I love Jamie! Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er in mijn kast vooralsnog maar twee boeken van Jamie Oliver staan, maar ik ga nog een keer een inhaalslag maken! Waarom ik dit kookboek destijds heb aangeschaft weet ik echt niet meer. Wat voor gerechten behoren tot de Amerikaanse keuken? Hamburgers? Meer zou ik niet kunnen bedenken. Als ik aan Amerika denk, dan denk ik aan junkfood en veel en vet eten. Je begrijp dat het water niet echt in mijn mond loopt. Het boek is echter een mooie kennismaking met de Amerikaanse keuken met gerechten als hert met romige bonen, kip op het bierblik, appelpannenkoeken en honingrijst.

 

De Free Range Cook

Oh, dat is die Nieuw-Zeelandse die ik op 24Kitchen heb gezien. En hup de keuze was gemaakt. Niet door mij, maar door manlief. Ik vind het helemaal niet erg, want het kookboek is een lekker fris en overzichtelijk kookboek met pure gerechten uit Nieuw-Zeeland. Hé, weer zo’n keuken die niet zo voor de hand ligt. Zie ik een patroon? In ieder geval is dit een van de kookboeken die me iedere keer weer doet wegdromen naar verre landen, het landelijke leven, mijn eigen moestuin en ga zo maar door. In het boek onder meer recepten voor kip korma met aubergine en sperziebonen, een salade van asperges, peultjes en sint-jakobsschelpen en een bevroren aardbeientaart.

 

Plenty

Wie kent ‘m niet. Plenty van Yotam Ottolenghi. Een boek vol vegetarische recepten. Net als Ottolenghi ben ik geen vegetariër, maar hoef ook niet dagelijks vlees of vis op mijn bord te hebben. Dit kookboek heb ik met name aangeschaft vanwege de manier waarop Ottolenghi met zijn gerechten en het maken van recepten omgaat. Als hij recepten schrijft, dan begint zijn denkproces bij een enkel ingrediënt. Daar probeert hij iets omheen te creëren, het lekkerder te maken en het op een andere manier te bereiden terwijl het nog altijd het middelpunt vormt. In het boek onder meer geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette, een overvolle groentetaart en salade van waterkers met pistache en oranjebloesem.

 

Quinoa revolutie

In de periode dat ik geen tarwe at, was ik op zoek naar een vervanger. En dat werd quinoa. Quinoa heeft een hoge voedingswaarde, is snel te bereiden en was precies wat ik als hardloper nodig had. Hoewel quinoa wat mij betreft net zo makkelijk in gebruik is als bijvoorbeeld rijst of pasta en het eigenlijk overal wel bij past, merkte ik toch dat ik bleef hangen in steeds hetzelfde gerecht. Nu maak ik quinoaburgers en eet ik quinoa in de vorm van ahorn-pecan-muesli als ontbijt, maar net zo makkelijk maak ik fritatta uit de oven of quiche met prei.

 

Desserts

En als toetje het boek Desserts van James Martin. Hoewel we maar een enkele keer per week een dessert eten, zijn we wel echte lekkerbekken. Het schaaltje yoghurt, vla of pudding laten we liever links liggen, maar tegen een lekkere tarte tartin met tijm, maderacake of appel-karamelmuffins zeggen we geen nee. Een fijn boek met de lievelingsdesserts van deze tv-kok.


Het leuke aan het schrijven van deze blog is dat ik sommige boeken die een beetje lagen te verstoffen weer opnieuw heb ontdekt. Een recept voor taart van zoete aardappel uit Jamie’s Amerika staat bijvoorbeeld voor dit weekend op het menu!