OntbijtwkKen je de uitdrukking ontbijt als een koning, lunch als een keizer en dineer als een bedelaar? Ik geloof er heilig in dat je nooit je ontbijt over moet slaan en dat het de meest belangrijke maaltijd van de dag is. Waar haal je anders de energie vandaan? Ik probeer daarnaast altijd zo gevarieerd mogelijk te ontbijten. 

 

Gevarieerd ontbijten

De ene keer een (groene) smoothie, de andere keer wat yoghurt met muesli. Als ik ga sporten heb ik wat extra’s nodig en dan bestaat mijn ontbijt uit een ‘pudding’ van boekweit, chiazaad, amandelmelk, appel en tahin (sesampasta). Dit maak ik de avond van tevoren. De boekweit, chiazaad en amandelmelk blijven een nacht in de koelkast staan. De volgende dag voeg ik appel en tahin toe en klaar!

 

Overnight oats

Ik moet eerlijk bekennen dat ik lang niet altijd zin heb om ’s ochtends ontbijt te maken en af en toe is de verleiding om weer naar yoghurt en muesli te grijpen groot. Liever maak ik het de avond van tevoren klaar. En zeg nou zelf, het is toch ideaal dat je zo je ontbijt uit de koelkast kunt pakken? Een finishing touch van 30 seconden en klaar. Voor mij is overnight oats dan ook een geschenk uit de hemel.

 

Overnight oatsBewuste leefstijl

Overnight oats past heel goed in een bewuste leefstijl. De basis van overnight oats is havermout of havervlokken die je een nacht laat weken in melk, yoghurt of kwark, aangevuld met (seizoens)fruit, superfoods, zaden en/of noten. De combinaties zijn eindeloos! En dat maakt van ontbijten iedere dag een feestje.

 

Voordelen van havermout

Havermout behoort tot een van de beste ontbijtproducten ter wereld. Niet alleen vanwege de vele vezels die zorgen voor een snelle en efficiënte stofwisseling, maar ook kan het je cholesterol doen dalen. Havermout bevat bovendien een hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten zodat je voor een lange periode energie hebt en het bevat belangrijke vitamines en mineralen! Need I say more?

 

7-Korenvlokken

Onlangs ontdekte ik in de biologische winkel de 7-korenvlokken (haver, gerst, rogge, tarwe, maïs, boekweit en rijst) en deze kun je ook perfect gebruiken voor je overnight oats. Het smaakt prima met amandelmelk, banaan, cacao nibs, walnoten en kokosrasp. Mijn favoriet! Maar ook kun je ze een nachtje laten staan in sinaasappelsap en dan de volgende dag kaneel, rozijnen, amandelen en honing toevoegen.

 

Eet jij al overnight oats? Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriet! Laat hieronder een reactie achter zodat ik jouw recept kan proberen.