Zoals slagerij Ernste aan de Klarendalseweg in Arnhem zijn er niet veel meer in Nederland. Ons land kent nog slechts drie paardenslagers en dat zouden er zomaar eens twee kunnen worden.
Na 44 jaar is het voor slager Willem Brugman tijd om het stokje over te dragen, maar dan moet er wel een opvolger zijn. Komt deze er niet dan verdwijnt 115 jaar ambacht uit het Arnhemse straatbeeld. “Het zou toch zonde zijn als dit stukje Arnhems erfgoed voor de wijk Klarendal verloren gaat. Als dit eenmaal weg is komt het nooit meer terug,” aldus de slager.

 

Naar Arnhem voor paardenvlees

“Mensen komen nu van heinde en ver hier naartoe voor hun paardenvlees en wij trekken met ons vlees veel mensen naar deze wijk. Ons paardenvlees komt uit Nederland en is echt kwaliteitsvlees.” Interesse om de zaak over te nemen lijkt er in principe wel te zijn. “Ik heb al wel gesprekken gehad met een inwoner uit Klarendal en die jongen is uitermate geschikt om de zaak eventueel over te nemen, maar het geheel moet wel gefinancierd kunnen worden. En er moet een stukje zekerheid zijn dat zo’n jonge ondernemer het bedrijf ook verder kan gaan ontwikkelen. In dat opzicht vind ik het van groot belang dat partijen als de gemeente Arnhem en Volkshuisvesting nieuwe ondernemers ruggensteun bieden.”

 

Paardenslager behouden voor de wijk

In het verleden zijn er tussen de ondernemer en gemeente en Volkshuisvesting al verschillende gesprekken geweest. “Daaruit is gebleken dat deze partijen de slagerij wel graag voor de wijk willen behouden en dat de slagerij hier ook gewoon kan blijven zitten.” Onder meer als voorzitter van de ondernemersvereniging heeft de slager zijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de wijk en de behartiging van de belangen van de ondernemers. Brugman heeft een heleboel zaken in de wijk ten goede zien veranderen en merkt dat er ook vanuit de politiek de wil is om Klarendal op de kaart te zetten. “Je hebt hier heel veel ambacht in de wijk zitten en daar past slager Ernste prima tussen.”

 

Paardenslagerij overdragen

“Op 5 januari 2015 bestaat slagerij Ernste 116 jaar en het zou toch mooi zijn als ik per die datum de zaak over zou kunnen dragen,” aldus de slager. “Ik zal dan zeker nog niet uit de zaak weg zijn. Het overdragen van het vak kost tijd en dat doe ik graag voor de volgende generatie. Ik vind het belangrijk dat de naam Ernste en het gedachtegoed zal blijven bestaan. We hebben altijd onszelf kunnen bedruipen en nooit om steun gevraagd, maar nu roep ik wel op om dit stukje vakmanschap niet verloren te laten gaan!
 

Dit artikel heb ik geschreven in opdracht van Slagerij Ernste en is in diverse lokale media, zoals het dagblad en op nieuwssites, verschenen. Ook op zoek naar een tekstschrijver? Neem dan contact met mij op via 06-18446980 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..