Hoeveel suiker, uitgedrukt in aantal suikerklontjes, denk je dat er in een blikje fris zit? En hoeveel kilo suiker eten we per persoon per jaar? Ik werd er gisteravond even stil van toen Saskia van Ommen tijdens haar lezing over natuurlijk eten bij het Banyan Centre vertelde dat er in een blikje fris 8 suikerklontjes zit en dat we per persoon per jaar 35 tot 40 kilo suiker eten. En het is heus niet zo dat als je geen suiker in je koffie of thee neemt die hoeveelheid zienderogen afneemt, want van de hoeveelheid suiker die we binnen krijgen, zit maar liefst 85% verwerkt in ons voedsel.

Zoeken naar het juiste evenwicht

Hoewel ik me de laatste tijd steeds meer heb verdiept in bewuster eten kwam het suikerverhaal als een verrassing. Natuurlijk wist ik dat een blikje cola veel suiker bevat, maar als je dat dan uitdrukt in het aantal suikerklontjes dan realiseer je je pas hoeveel het eigenlijk echt is. En ook het feit dat er zoveel suiker in ons voedsel zit, doet je beseffen dat het helemaal niet zo verkeerd is om eens kritisch te kijken naar wat we nou allemaal naar binnen werken. Nu hoeven we echt niet allemaal meteen radicaal het roer om te gooien, maar een klein stapje is zo gezet en ook dat heeft al een groot effect. Zoek naar het juiste evenwicht en maak bewuste keuzes. Gebruik bijvoorbeeld wat minder vaak kant en klaremaaltijden of pakjes en zakjes.

Niet op je lijn hoeven letten

Als je gezond eet hoef je niet eens op je lijn te letten. Dat weten we eigenlijk allemaal wel, het klinkt ook heel logisch, maar dan moeten we het nog wel in de praktijk brengen. Een van de tips die ik gisteravond kreeg was om bij het boodschappen doen voedingsproducten te vermijden die meer dan vijf ingrediënten hebben, die ingrediënten bevatten die je niet begrijpt of niet uit kunt spreken of voedingsproducten die iets beloven. Laat bijvoorbeeld ook light producten staan en kies dan liever nog voor het ‘origineel’. Gezond eten is duur hoor je ook vaak, maar dat hoeft helemaal niet. Je hoeft echt niet de populaire superfoods, zoals chiazaad en gojibessen te kopen. Avocado, broccoli en spinazie zijn ook superfoods namelijk en die liggen gewoon in iedere supermarkt.

Ultieme tip

Plannen, plannen, plannen. Dat was wat mij betreft de ultieme tip van Saskia van Ommen.  Ik merk dat dat bij mij heel goed werkt. In aanloop naar mijn paleo experiment heb ik zaterdag inkopen gedaan voor de hele week. Ik heb alles in huis, weet precies wat ik ga eten en hoef niet naar de supermarkt waar de verleidingen op de loer liggen. Door in één keer boodschappen te doen heb ik nu meer tijd om aan het eten te besteden. En eigenlijk heb ik die extra tijd niet eens nodig voor het koken, want je kunt een gezonde maaltijd snel op tafel hebben staan!