Lekker makkelijk voor mij dat paleo, mailt mijn collega. Ik ga dinsdag bij haar op bezoek en weet dat de kans groot is dat ze me iets lekkers voor gaat zetten bij de koffie. Hoe verleidelijk het ook is, het is dan de tweede dag van mijn paleo experiment van drie weken en ik wil niet dan al ‘zwichten’. Vooraf waarschuwen leek me daarom een wijs besluit! Paleo eten is voor mij geen wet van meden en perzen, maar als ik iets doe dan wil ik het ook goed doen en daarom laat ik de komende drie weken het gebak, het vrijdagse kroketje en mijn schaal yoghurt met fruit als ontbijt voor wat het is.

21-dagen plan

Mijn ‘partner in crime’ en ik hebben ons gedegen voorbereid en we gaan aan de slag met een 21-dagen plan van Evert Berkelaar (www.evertberkelaar.nl), een e-book met recepten, boodschappenlijsten en voorbereidingsinstructies. Evert is de oprichter van de allereerste Nederlandstalige website over paleo: www.hetpaleodieet.nl dat later www.hetpaleoprincipe.nl. Op internet valt er ontzettend veel te lezen over paleo en wat je wel en niet kunt eten, maar om daaruit als leek zelf een menu samen te stellen is nog net iets teveel gevraagd. Zo’n e-book is wat dat betreft heel handig om ons op weg te helpen.

Bij een gedegen voorbereiding hoort ook het doen van de boodschappen voor de hele week. Gewapend met een boodschappenlijst, die nog nooit zo lang is geweest, ga ik naar de supermarkt. De lange boodschappenlijst wil niet zeggen dat als je paleo eet je de meest vreemde dingen in huis haalt. Nee, een groot gedeelte van de lijst bestaat uit groente, fruit, noten, vis en vlees. Het eerste voordeel van paleo heb ik meteen al ontdekt: mijn twee ons groente op een dag eten zal geen probleem worden! Het voelt goed om mijn boodschappenwagen vol te laden met alleen maar gezonde dingen. Ik heb dan ook geen enkele moeite om chips, koek en snoep te laten liggen. De kaasafdeling lonkt daarentegen nog wel.

Lekkere extra's

Het 21-dagenplan van Evert Berkelaar is gebaseerd op het binnenkrijgen van 2000 kilocalorieën per dag. Of ik het daarmee ga redden weet ik niet. Paleo kan goed samengaan met sporten, maar trainend voor de marathon, verwacht ik wel wat extra’s nodig te hebben. Dit wil ik in de vorm van smoothies gaan doen. Daarnaast zal ik best eens wat extra’s gaan eten en is er echt wel ruimte voor zoiets als gebak. Neem bijvoorbeeld het recept double chocolate strawberry cake van Sjanet op haar website www.paleolland.com of anders haar recept voor brownies.

Morgen begin ik, maar vandaag ga ik al aan de slag met voorbereidingen voor de snacks (zoals noten en soep). Ik ben heel benieuwd wat paleo mij gaat brengen.

Benieuwd hoe ik tot besluit ben gekomen om paleo te eten? Lees dan mijn eerdere blog Eten zoals de oermens.