Mijn vorige blog over de kookcursus die ik volg bij Kookstudio 75 in Wehl begon ik met de zin: Ik ben een bijzonder eigenwijze kok. Na les twee vul ik dat aan met: Ik ben een vrij onzekere kok. Man oh man, peentjes zweten was het vorige week. En niet alleen vanwege het feit dat het een warme nazomerdag was, maar ook omdat ik in mijn eentje verantwoordelijk was voor een gang.

Kip, risotto, lamsbout en cheesecake

Deze avond stond er salade van kip met citroenmayonaise en gemarineerde champignons als voorafje op het menu, gevolgd door saffraanrisotto, lamsbout met dragon, een salade van gegrilde groenten en aardappel uit de oven en een cheesecake met gemarineerd herfstfruit en lobbige room als toetje. Hoewel ik eigenlijk als bakliefhebber mijn zinnen had gezet op het maken van het toetje, sloegen we deze gang in eerste instantie even over omdat nog niet iedere cursist aanwezig was. Risotto was een waardige vervanger, want los van het feit dat dit een van mijn lievelingsgerechten is, mocht ik ook werken met saffraan. En laat ik daar nou ook behoorlijk fan van zijn.

Ingrediënten verzamelen

Risotto

Hup ingrediënten verzamelen en aan de slag! Thuis neem ik nooit de tijd om het recept te lezen en alle ingrediënten eerst voor te bereiden (want heel veel afwas met losse bakjes etc.), met als gevolg dat ik mezelf in de vingers snij en tussendoor meer met andere dingen bezig ben dan met koken. Nu besloot ik het anders te doen en wel eerst alles af te wegen en te verzamelen. Het kookt echt veel relaxter op die manier! Na twintig minuten roeren was het tijd om te proeven en dan slaat de onzekerheid toe. Is het wel goed? Moet het niet langer? Zit er wel genoeg bouillon en water door? Oh, en dan vooral: wat vinden mijn medecursisten er straks van? Gelukkig had ik weinig tijd om hier verder bij stil te staan, want het voorgerecht moest worden opgemaakt.

‘Ontleden’ van een kip

Een van de leuke aspecten van de kookcursus is dat je samen de borden opmaakt. Na een voorbeeld van de chef gaan we gezamenlijk aan de slag. Op een natuurlijke manier neemt ieder een onderdeel voor zijn of haar rekening. Eerder op de avond hadden we uitleg gekregen over hoe je een kip in stukken kunt verdelen. En dan heb ik het niet over het snijden van kipfilet in blokjes! Nee, dan bedoel ik een hele kip. De dag voor de kookcursus had ik op Facebook hiervan al een filmpje voorbij zien komen. Ik heb er toen niet naar kunnen kijken! Als ik vlees of vis koop wil ik niet dat het nog herkenbaar is als kip of forel. Ja, ik ben totaal verpest op dit vlak, maar ik kan er ook niets aan doen. In ieder geval heb ik deze avond wel toegekeken hoe je dit moest doen. Het zelf snijden is nog net een stap te ver, maar de eerste horde is overwonnen.

Overwinnen van angsten

Risotto

Na het voorgerecht was het tijd voor mijn gerecht. Hoewel de risotto enigszins droog en vrij klef was én er wellicht net iets minder saffraan in had gemogen, aten mijn medecursisten gelukkig wel hun bord leeg! Vier gangen eten is best pittig, dus van mijn hoofdgerecht (hoe smaakvol ook) heb ik toch een deel laten staan om nog ruimte over te houden voor de cheesecake. En voor je het weet is zo’n avond dan toch weer voorbij. Minstens zo leerzaam als de eerste les. Ik heb ‘solo’ een gerecht gemaakt en bovendien een start gemaakt met het overwinnen van mijn angst voor het in stukken snijden van vlees of vis. Wie weet komt het ooit nog goed met mij! Op naar les drie. Benieuwd welke angsten ik dan ga overwinnen.