Trainen op gevoel. Dat is eigenlijk wel de samenvatting van mijn voorbereidingen voor trails (tot maximaal 66 kilometer) tot dusver. Wekelijks een interval, liefst ieder weekend zowel op zaterdag als zondag lopen en weektotalen van minimaal 50 kilometer. En daarnaast maar gewoon doen waar ik zin in heb. Geen idee of het een optimale voorbereiding is voor mijn trails tot dusver. Aangezien een 100-plusser van een hele andere categorie is, vraagt dat wel iets meer maatwerk.

In mijn ‘aftrapblog’ schreef ik al dat ik me niet alleen ga voorbereiden op de 115 kilometer PetranPad, maar dat ik dat via Continu2Ultra van Trailrunnen.nl doe. Onderdeel van het programma is een trainingsschema. Maar deze heb ik aan de kant gelegd (sorry Cor) en mijn eigen trainer van mijn eigen loopgroep heeft speciaal voor mij een schema gemaakt (bedankt Alex!). In het originele schema zaten bijvoorbeeld trainingen waarbij ik ruim 10 kilometer in Z3 moest lopen. Dat gaat mijn arme lijf nooit redden … Gevoelsmatig ga ik hier meer mee kapot maken dan opbouwen. En ik weet, ik moet alles een keer proberen, maar ik ga toch liever voor plan B.

Kracht toevoegen aan mijn trainingsschema

Het schema dat ik nu heb, bestaat naast de dinsdagtraining van de trailgroep uit een krachttraining op donderdag (gecombineerd met een aantal kilometers duurloop) en in het weekend zowel duurlopen op de zaterdag als de zondag. Het trainingsschema is eigenlijk nagenoeg gelijk aan wat ik het afgelopen jaar al heb gedaan. Met uitzondering van krachttraining. Ik doe de laatste maanden wel zelf af en toe wat kracht, maar dat is nooit meer dan twintig minuten. Dit onderdeel van mijn trainingsschema is wellicht net de schop onder mijn kont die ik nodig heb om dit aspect nu eens permanent aan mijn trailruntrainingsschema toe te voegen.

Training ultraGrootste uitdaging

Ik heb inmiddels week 3 van mijn trainingsschema achter de rug. Mijn grootste uitdaging tot dusver? Dat zit niet zo zeer in het maken van de kilometers, maar wel aan me houden aan de voorgeschreven kilometers. Ik vind zo veel dingen leuk en als je mij vraagt om volgend weekend een trailmarathon te lopen, dan ga ik met je mee. Maar die afstanden zitten (vooralsnog) niet in mijn schema. Ik moet me koest houden! De krachttraining (runningbootcamp) is overigens echt leuk. Ik wilde hierbij nooit aansluiten omdat ik liever hardloopkilometers maakte, maar nu combineer ik het. Voordat de training begint, loop ik eerst zelf nog een rondje van 6 tot 7 kilometer. Verder moet ik ook vertrouwen op het schema. En dat is best lastig, want als ik nu nagenoeg dezelfde trainingsomvang in voorbereiding op een 115 kilometer maak als wanneer ik ‘train’ voor een 50 of 60 kilometer, was ik mezelf in het verleden dan niet aan het overtrainen?

Mentale voorbereiding

Iets wat me ook best bezighoudt, is de vraag: hoe krijg ik het in mijn hoofd gedaan dat ik gedurende maximaal 20 uur (hopelijk) 115 kilometer afleg? Hoe houd ik de focus? Hoe zorg ik dat ik de linkervoet voor de rechtervoet blijf zetten? Nu weet ik van mezelf dat ik mentaal best wel sterk ben (tijdens het hardlopen en sprak ze in alle bescheidenheid), maar dit is wel next level. Ik heb inmiddels genoeg kilometers afgelegd met pieken en dalen om te weten dat er na ieder dal echt wel weer een piek(je) komt en dat het even overleven is. Wat voor mij heel goed werkt is het ophakken van de loop in stukken. Zo maak ik het voor mezelf overzichtelijk en behapbaar. Op het moment dat ik er echt doorheen zit en mijn aandacht even moet afleiden, zet ik muziek of een podcast op. En dat werkt meestal wel. Maar hoe ga je om met een vermoeid lijf waarbij alles pijn doet en je niet meer helder kunt denken? Daar ga ik de komende weken maar eens induiken en gelukkig krijgen we vanuit Continu2Ultra ook nog wel handvatten.

 Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.