1639,6 kilometer, 126 hardloopsessies, 208 uur en 17 minuten aan trainingstijd en 20.609 hoogtemeters. De Strava-statistieken van de eerste 5,5 maand van dit jaar zijn indrukwekkend. En dan zijn dit alleen nog maar de hardloopuren. Tel daar nog de uren voor zwemmen, krachttraining en yoga bij op… Conclusie: aan de trainingsarbeid zal het volgende maand niet liggen. Ik ben er bijna klaar mee en voor. Laat de Lakeland Trails Ultra 100K maar komen.

Trainingsgebieden herontdekken

Terugblik meiInmiddels ben ik 5,5 maand onderweg met trainen en is het einde is zicht. En daar ben ik eerlijk gezegd ook wel heel hard aan toe! De focus in de maand mei was met name gericht op de Koning van Spanje Ultimate. Dat was toch wel een mijlpaal en een testmoment. Zoals je in mijn vorige blog kon lezen ging het drie dagen hardlopen boven verwachting goed en dat gaf vertrouwen. De weken na de Ultimate heb ik het wel zwaar gehad. Het was alsof ik in een zwart gat viel. In mijn onderbewustzijn heb ik waarschijnlijk zo opgekeken en toegeleefd naar de Ultimate, dat het daarna even klaar leek. Maar gelukkig kreeg ik alles weer op de rit. Ook in de maand mei hebben Hans en ik onze trainingskilometers weer op mooie plekjes in Nederland gelopen. Het trainen voor een ultra moet je tenslotte wel leuk maken! Zo herontdekten we in mei het gebied rond de Amerongse Berg en Den Treek, zakten we af naar Limburg voor de Koning van Spanje en begonnen we aan het Roots Natuurpad. We liepen een 40 kilometer van Heerde, via Gortel naar Apeldoorn (etappes 17 en 18). Van A naar B lopen is altijd wel een logistieke operatie, maar ter afwisseling is het wel heel fijn.

Voorbereidingen treffen

Nu de Lakeland Ultra snel dichterbij komt is het ook tijd om te zorgen dat we alle verplichte items in huis hebben, nadenken over wat we in de drop bag stoppen, een eetplan maken en de route visualiseren. Een heel ander praktisch puntje is mijn horloge. Ik ben heel blij met mijn Garmin Fenix 6 pro, maar maak me wel een beetje zorgen of deze 23 uur meegaat qua batterijduur. Overigens heb ik geen idee hoe lang ik over de 100 km ga doen, maar de maximale tijd is 23 uur en dus houd ik dat maar even aan. Ik ben nu wat aan het spelen met de instellingen om te kijken of ik de batterijduur kan verlengen. Gelukkig ben ik niet de enige met dit ‘probleem’ en bieden Facebookgroepen uitkomst. Eigenlijk is de oplossing heel simpel: niet de GPX inladen/aanzetten of als je deze toch gebruikt, dan het scherm niet op de kaart laten staan, want dat schijnt batterij te slurpen. Ik zet de route wel op mijn horloge, maar ga bij de start niet direct de koers inladen. Zo lang het volgen van de bordjes prima gaat, heb ik de koers helemaal niet nodig. Ik heb de koers/GPX wel als back-up op mijn horloge. Op deze manier moet mijn horloge het wel redden tot de eindstreep. Verder hebben we een betere hoofdlamp aangeschaft. De Petzl die we hadden maakte mij in ieder geval toch niet erg happy en ik had niet het idee dat ik daar nou heel goed mee zag. We hebben nu een Fenix-hoofdlamp met een oplader die ook gelijk een powerbank is zodat we altijd nog kunnen bijladen, in geval van nood. Ik heb nog best een tijd getwijfeld over de trailrugzak die ik mee wilden nemen naar Engeland. Ik ben heel blij met de Ultimate Direction fastpackher 20 die ik heb gekocht, maar eerlijk gezegd is deze wel aan de grote kant. Ik wilde nog een kleinere rugzak aanschaffen van 15 liter, maar heb besloten dat niet te doen. Ik loop prima met de Utimate Direction en deze is heel goed ‘kleiner’ te maken als deze niet volledig vol zit.

Klaar met de kilo’s

Ik vertelde vorige maand al dat ik de focus was verloren qua voeding. Die zin kan ik gerust hier weer gebruiken. Het is even klaar. Ik werd helemaal gek van de weegschaal die de ene week 67,8 kg aangaf en daar een week later gerust weer een kilo bovenop gooide. Om vervolgens een week later weer onder de 68 kg te duiken. En dat terwijl mijn eetpatroon hetzelfde was. Ik vind het prima om nu rond de 68 kg te blijven hangen. Mijn einddoel voor dit jaar is 65 kg, maar na de ultra pak ik het wel weer op. Het aantal trainingsuren en kilometers loopt op en ik merk ook dat ik meer eten nodig heb. Dat druist dan weer in tegen mijn gevoel dat ik ‘wil afvallen’. Ik ga mijn energie hier nu even niet aan besteden. Met nog een maand voor de ultra is ook op dit gebied het werk wel gedaan.

Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.

 Foto: Jos Smeets