Mijn laatste blog is alweer veel te lang geleden! Het waren rare maanden na de Lakeland Trails Ultra 100 kilometer. Zo gedisciplineerd als ik het eerste half jaar van 2022 was, zo doelloos ben ik nu. Hoewel dat ook weer niet helemaal waar is (spoiler: deze hele blog gaat over mijn nieuwe doel!), maar zo voelt het wel. Ik hobbel lekker door, maar mis een stok achter de deur. En misschien helpt een nieuwe drukke baan ook niet echt mee om de ultralijn door te trekken.

Maar wat gaat mijn doel dan worden? Zoals je in de titel al kunt lezen, ga ik voor een multistage. Met de 100 kilometer ben ik nog niet klaar, maar ik wil ook graag meerdaagse tochten lopen. Mijn lijstje in Keep met mogelijke multistages groeide, waarbij er eigenlijk eentje met stip bovenaan staat: de Cape Wrath Ultra. Ooit over gehoord in een podcast, toen online gaan volgen en over blijven dromen. De 400 kilometer in 8 dagen met een flink aantal hoogtemeters was nog een maatje te groot, maar toen op 10 augustus de e-mail van de organisatie kwam dat ze met de Cape Wrath Explorer kwamen, was ik om. Dit kleine zusje (of broertje) vindt gelijktijdig plaats, maar telt ‘slechts’ 230 kilometer in 8 dagen en dat is wel haalbaar. Nog Cape Wrath Explorer overzichtdezelfde dag heb ik me ingeschreven! De afbeelding hiernaast laat de afstanden met de hoogtemeters zien.

Van Fort William naar Cape Wrath

Over een half jaar ben ik even 8 dagen van de radar en trek dan met een kamp van Fort William naar Cape Wrath. Een flinke uitdaging voor mij, want het betekent 8 dagen kamperen en wassen in beekjes. Iedere dag al je spullen weer in je waterdichte tas proppen (die maximaal 20 kilogram) mag wegen en gaan! Er zullen nu ongetwijfeld mensen zijn die zich afvragen wat hier nou zo uitdagend aan is, maar ik heb nog nooit op een matje geslapen, hecht veel waarde aan mijn lekkere warme douche en ben helemaal niet goed in minimaal pakken. De race is in Schotland en afgelopen jaar is de hele editie verregend. Kan ook in 2023 gebeuren. Kortom, het is veel meer dan 8 dagen hardlopen. Bovendien vraagt het ook nog wel wat van je navigatieskills en conditie. Lang niet altijd loop je over gebaande paden en is het klimmen en klauteren.

Trainen voor een multistage

Maar hoe train je voor een multistage? Eerlijk antwoord? Geen idee! Maar ik heb besloten het schema van de 100 kilometer er weer bij te pakken. In voorbereiding op de 100 kilometer liepen we ook vaak meerdere dagen achter elkaar en ik denk dat dat het beste werkt ter voorbereiding. De plannen zijn er om volgend voorjaar regelmatig een weekend te gaan kamperen met onze nieuwe spullen en dan meerdere dagen te lopen. En dan ook weer de focus op hoogtemeters, want Schotland is niet vlak. Daarnaast pak ik ook de krachttraining weer op, want ik merk dat ik nu op heuvelachtig terrein tekort kom. Ik heb er zin in om me weer vast te bijten in een trainingsschema, maar met een andere baan en daardoor wat minder vrije tijd, wordt het wel een grotere uitdaging dan begin dit jaar.

Voorbereidingen

Naast de trainingen, moet ik ook nog veel spullen aanschaffen en me mentaal voorbereiden op 8 dagen ‘wat minder comfort’. Wat in de voorbereiding zeker helpt, zijn de webinars die worden georganiseerd door de organisatie. Ik heb er nu eentje gehad en daarbij kreeg je al heel veel praktische tips en hoorde je van de organisatie ook wat meer over de faciliteiten. Goed om te weten dat je gewoon je mobiele telefoons kunt opladen en dat er een droogruimte is voor je spullen. En dat het heel belangrijk is om je spullen goed op orde te hebben. Hoe gestructureerder je bent, hoe relaxter je iedere dag bent met het uit- en inpakken van je tas. Daar moet ik ook nog maar een paar keer mee oefenen om straks niet iedere dag gefrustreerd te raken omdat spullen niet passen of ik niets kan vinden. Het komende half jaar kunnen jullie dus weer (maandelijkse) blogs verwachten over mijn voorbereidingen die je in toekomst wellicht helpen bij de voorbereidingen van je eigen multistage.

Op de hoogte blijven van mijn hardloopavonturen? Volg mij dan op Instagram of Strava.